Skräpdyk i hamnar

Hur ser det egentligen ut på botten i våra hamnar? Jo, det ser ofta ut som en soptipp. Vi har genomfört skräpdyk i en rad hamnar längs våra kuster, och överallt är det samma visa. Skräp, skräp, skräp.

Att det inte är någon som städar haven blir tydligt när vi dykt ner under ytan. Vid skräpdyken hittar våra dykare allt från cyklar, kundvagnar, bilbatterier till plastbestick, glasögon och ölburkar. I vissa hamnar är botten täckt av skräp, det verkar nästan som om vi fortfarande använder havet och hamnen som en soptipp. Men förhoppningsvis har vi blivit klokare. Kolla in filmen om båtvett från 1962…

Genom skräpdyken öppnas ögonen på besökarna till hamnen, samtidigt som hamnen städas ren från skräp.

Vad finns under ytan?

Under sommaren 2013 genomförde vi skräpdyk i Wasahamnen i Stockholm, gästhamnen i Västervik, Västerviken i Strängnäs och gästhamnen i Oxelösund. Alla dyken pågick under en timme och när skräpet räknats ihop blev topplistan så här:

Topplista över insamlat skräp:

 

1. Aluminiumburkar, 126 st

2. Glasflaskor, 112 st

3. Glas, flaskor och burkar i plast, 52 st

4. Okända plastföremål, 17 st

5. Cyklar, 13 st

6. Bildäck, 10 st

7. Kundvagnar, 9 st

Skräpdyken genomfördes tillsammans med Promarina Hamnens Dag, Aquasport dyksällskap, Westervik dykcenter, Strängnäs Sportdykarklubb, Aquatic dykarklubb och underhållarna Vattenmannen & Speed. 

Skräpdyken är en del av projektet Marlin - Baltic Marine Litter. 

Skräpdyk i bilder

Kolla in skräpet, dykarna, Vattenmannen & Speed och publiken i vårt galleri från sommarens fyra skräpdyk.

Kontakt