Utmärkelsen " Årets Grön Flagg-förskola" och "Årets Grön Flagg-skola"

Varje år läser vi om så mycket fantastiskt hållbarhetsarbete som görs ute i skolor och förskolor. Nu vill vi uppmärksamma detta genom att utse Årets Grön Flagg-förskola och Årets Grön Flagg-skola. Det är en årlig utmärkelse som delas ut på Grön Flagg-dagen i november.

Så här går det till
Vi på Håll Sverige Rent går igenom alla rapporter som skickats in mellan 1 oktober året före och 1 oktober befintligt år och nominerar fem förskolor och skolor som har genomfört en resa med det lilla extra. Bland dessa tio kommer en jury att utse de två vinnarna. När vi läst rapporterna kommer vi att utgå från följande kriterier:

Kriterier
1. Hela enheten ska ha varit inblandad i arbetet som ryms i planen. Det viktiga i arbetet är hur synligt lärandet för hållbar utveckling blir för barnen / eleverna.

2. Barnen / eleverna ska ha getts möjlighet att vara delaktiga i planeringen av arbetsområdet och även getts möjlighet att påverka innehållet och utformningen under pågående resa.

3. Barnen / eleverna ska ha getts möjlighet att sprida resultatet av sitt arbete utanför skolan för att inspirera och påverka andra att arbeta med hållbarhet i fokus, eller för att påverka politiker och andra för en mer hållbar närmiljö.

De nominerade skolorna 2017 var: 
Tomtebogårds skola och förskola, Umeå
Lilla Sätraskolan, Gävle
Löddesnässkolan, Bjärred
Skottorpsskolan och Mumindalens förskola, Skottorp
Almåsgymnasiet, Borås

De nominerade förskolorna 2017 var:
Lövhamra naturförskola, Värmdö
Dagbarnvårdare i Toullavara, Kiruna
Södra bergets förskola, Sundsvall
Solbackens montessoriförskola, Åkersberga
Gärdslösa förskola, Borgholm

Vinnarna 2017
Vinnarna var Almåsgymnasiet i Borås och Solbackens Montessoriförskola i Åkersberga. Ett hederspris gick till Lilla Sätraskolan i Gävle. Läs mer här

Juryn
I juryn som utsåg vinnarna 2017 satt förutom Håll Sverige Rent även representanter från WWF, SWEDESD (Uppsala Universitet) och Akademibokhandeln.

Prisutdelning
PÅ Grön Flagg-dagen kommer vi att besöka den skola och den förskola som får utmärkelsen och dela ut priset och förhoppningsvis vara med på festen. Priset är ett bokpaket för uthämtning hos Akademibokhandeln.

Kontakt