680339
var med 2017! Kolla vilka de är »

Pedagogiskt material för skolor och förskolor

Det finns många sätt att arbeta pedagogiskt både innan, under och efter skräpplockningen. Här finns material om nedskräpning, återvinning, konsumtion och allemansrätten - allt anpassat efter aktuella läroplaner. Vill du arbeta kontinuerligt med dessa frågor? Kolla då in Grön Flagg, Sveriges största nätverk för förskolor och skolor som arbetar för hållbar utveckling!

Skräpspel Skräpspel

Årets nyhet är ett skräpspel! Först till papperskorgen vinner, men det gäller att ha turen på sin sida – och lite skicklighet förstås.

Ladda ner skräpspelet »
Till digital frågegenerator »
Frågekort för utskrift »

Hitta skräpet under ytanHitta skräpet!

Dyk ner i havet och kolla vad du kan hitta under ytan! Kan du peka ut tio olika skräp?

Ladda ner Hitta skräpet »

Tipspromenad

Frågor om nedskräpning och återvinning som är anpassade för elever i låg- och mellanstadiet. 

Tipspromenaden som pdf »
Svarstalonger till tipspromenaden »
Facit till tipspromenaden »

Affischer med skräpfaktaAffischer med skräpfakta

Affischer med fakta om skräp i havet och skräp på land, som till exempel vilket som är det vanligaste skräpet och vanligaste anledningarna till att människor skräpar ner.

Ladda ner affischerna »

Affischer med skräpfraktioner.Affischer med fraktioner

Hur ska skräpet sorteras? Lär er mer om återvinning och få hjälp sortera skräpet rätt med hjälp av dessa affischer.

Ladda ned affischerna »

Skräpuppdrag för förskola

Sortera och räkna skräpet på skräpplockardagen, läs en saga, prata om skräp och tipsa andra. Här finns tre skräpuppdrag till förskolan.

Ladda ner skräpuppdrag för förskola »

Skräpuppdrag för åk F-6

Skräpuppdrag för skola

Här hittar ni förslag på uppdrag som ni kan arbeta med innan, under eller efter att ni genomfört era skräpplockaraktiviteter. Några uppdrag ni kan göra tillsammans i klassen och några kan eleverna arbeta med hemma eller tillsammans med klasskompisar.

Ladda ner skräpuppdrag för åk F-6 »

Rädda havet med Hajen Kaj

En saga för förskola till åk 3 där vi får följa med hajen Kaj när han räddar havet från skräp. Genom sagan kan ni tillsammans reflektera och fundera över nedskräpningen och dess konsekvenser. Men även vad vi alla kan göra för att förändra till det bättre. Efter sagan finns förslag på samtalsfrågor.

Ladda ner Rädda havet med Hajen Kaj »

Strömmar av plast

Materialet är tänkt som ett komplett material för en temadag om marin nedskräpning. Det går även utmärkt att plocka ut enskilda lektions- eller fördjupningsspår och använda dem i  ämnesundervisning,  exempelvis  i  ämnen  som  naturkunskap,  samhällskunskap,  biologi,  svenska eller bild.

Ladda ner Strömmar av plast »

Fota, filma eller skriv om skräp

Unga ReportrarVarje år hamnar miljontals ton plastskräp i världshaven - ett av de snabbast växande globala miljöproblemen. Var kommer skräpet ifrån? Vad blir konsekvenserna? Vad har vår konsumtion och vår livsstil att göra med att havet som soptipp? Vilka lösningar finns? Gör klassen till Unga Reportrar och lyft frågan i artiklar, filmer, foton eller radioreportage. Till er hjälp finns elevguider, lärarplaneringar och mycket mer.

Till Unga Reportrar »

Diplom Vi Håller Rent Diplom

I år får alla anmälda barn i förskola och åk F-6 ett diplom tillsammans med säckarna och påsarna som delas ut av er kommun. Diplomen går även att ladda ner och skriva ut här på webbplatsen.

Ladda ner diplomet »

Affisch för Vi Håller RentAffisch

Skriv ut en affisch för Vi Håller Rent och sätt upp på skolan eller förskolan. Det finns även utrymme att skriva till egen information som till exempel när och var ni går ut och plockar skräp.

Ladda ner affischen »

Inbjudan till föräldrar

Bjud gärna in föräldrar till Vi Håller Rent! Kanske vill de vara med och plocka skräp eller hjälpa till att sortera? Eller varför inte göra en utställning till vårfesten med alla fina saker som ni gjort av skräpet?

Ladda ner föräldrainbjudan »

Håll Sverige Rents Exempelsamling

I vår Exempelsamling hittar du massor av lektionsupplägg och aktiviteter om till exempel nedskräpning och närmiljö. Vad sägs om att skriva en Rädda havet-saga eller att skapa med skräp?

Lektionsupplägg: Skriv en Rädda havet-saga »
Aktivitet: Skapa med skräp! »
Sök annat i Exempelsamlingen »

 

Nyfiken på mer?

Vill du kolla in mer av vårt pedagogiska material? Då hittar du hela samlingen här!

Kontakt