Expedition: Håll Västkusten Ren

Fem badkar med skräp. Så mycket flyter i land längs Bohuskusten – varje timme. Majoriteten av skräpet i havet kommer från land och det mesta består av engångsprodukter och är av plast. För att uppmärksamma problemet gav sig Håll Sverige Rent och Försvarsmakten den 19 september ut på Expedition: Håll Västkusten Ren. Under tre timmar plockades 201 säckar skräp, plus 30 plastlådor, bildäck, metallskrot och farligt avfall. Se bilder från dagen här »

Med på expeditionen följde också lärare och elever från Campus Väst som bidrog med värdefull kunskap om området och problemet. Forskare, andra sakkunniga och filmare fanns också med ombord. Hemvärnet som hade en övning i området bistod med båtar och lunch.

Dessutom följde 22 privatpersoner med ut till havs, personer som vunnit sin plats i en tävling som pågick under sommaren. Tävlingsdeltagarna kom från hela Sverige - bland annat från Umeå, Gävle, Stockholm, Trollhättan och Halmstad.

Expedition: Håll Västkusten Ren är en av Håll Sverige Rents och Försvarsmaktens expeditioner för ett renare Sverige. Genom att samarbeta med Försvarsmakten får Håll Sverige Rent möjlighet att nå platser som annars skulle vara nästintill omöjliga. Redan under sensommaren 2014 genomförde Håll Sverige Rent tillsammans med Försvarsmakten en expedition till Sveriges högsta berg - Kebnekaise. Håll Sverige Rent städade skräp som ovarsamma besökare gjort sig av med samtidigt som Försvarsmaktens bergspluton bärgade vrakdelar från flyghaveriet 2012.

I år fokuserar vi på den marina nedskräpningen och byter berg mot hav när vår expedition går till svårtillgängliga platser i skärgården på västkusten.

Bilder från expeditionen

Strålande sol och mängder med skräp. Se bilder från Expedition: Håll Västkusten Ren!

Fakta om skräpet i havet

Vill du lära dig mer om marin nedskräpning? Kolla då in vår faktasida.

Kontakt