Skräplabbet

I augusti lanserar vi Skräplabbet, vårt alldeles nya koncept för att lära barn och unga om nedskräpning. Skräplabbet kommer att finnas som mobilapp, på webben och IRL.

I Skräplabbet kommer ni lära er om skräp uppdelat i fyra teman: HAV, STAD, NATUR och MÄNNISKAN. Först ut i augusti är tema Hav och Stad.

 

 

Lärorik och rolig app 

I Skräplabbet-appen kommer eleverna att se lärorika filmer och testa sina kunskaper i quiz. I Skräpdyket dyker de ner i havet och plockar upp skräp utan att skada växter och djur. De får också stoppa nedskräparna i parken så att inte råttorna får tag i skräpet och tar över.

Fråga en expert och visa vad du tycker

På skräplabbet.se får eleverna vara aktiva och visa vad de tycker och tänker och möjlighet att ställa riktigt kluriga frågor till våra experter här på Håll Sverige Rent.

Räkna skräpet

Gå ut på matematiklektionen och räkna skräpet på skolgården. Rapportera i vårt formulär och arbeta med statistik. Kommer ni på smarta sätt att minska skräpet?

Tyck till!

Vi lyssnar på de ungas åsikter. Hjälp oss att påverka genom att delta i våra omröstningar. Är vi många som visar vad vi tycker är det lättare att kunna påverka.

Fråga Britta

Vår skräpexpert Britta kan allt om skräp och annars tar hon reda på det. Passa på att utmana genom att ställa kluriga frågor. Alla frågor om skräp besvaras och de vanligaste publiceras.

Fakta

Vill ni lära er mer, hittar ni alla våra fakta samlade här. Ju mer du kan desto mer kan du vara med och förändra.

Planera ditt eget Skräptema

På Skräplabbet.se finns massor med upplägg och övningar att arbeta med i klassen. Bygg upp ett tema enligt Skräpmetoden: Upptäck - Undersök - Agera.

Här får du som lärare allt stöd du behöver för att kunna undervisa om nedskräpning. Tanken med undervisningen är att den ska syfta till att eleverna känner att de har kunskap och mod för att våga ta tag i nedskräpningsproblemet och hitta lösningar. För att hitta rätt kommer uppgifterna att vara uppdelade i olika kategorier: fakta, konsekvenser, lösningar och internationell utblick. Samma kategorier i alla teman. Uppgifterna ligger i ett tydligt planeringsverktyg och har direkt koppling till läroplanen.

 

Skräplabbet IRL

Under hösten kommer Skräplabbet finnas ute på skolgårdar och torg. Passa på att lära er mer om nedskräpning och delta i roliga aktiviteter. Var med och tävla om ett besök på just din skolgård!

Har du frågor?

Kontakta oss gärna på skraplabbet@hsr.se.

 

 

 

 

Kontakt