Spel

Illustration ur Skräpspelet, årets pedagogiska material i Vi Håller Rent.Skräpjakten för förskola

Titta på skräpjakten tillsammans med barnen. Vad hittar ni för skräp? Vilka skräp ska läggas i olika tunnor? Gå igenom alla skräp som ni hittar på spelplanen och kom överens om hur de ska sorteras. Spela sedan spelet och se vem som kommer först till Haparanda.

Ladda ner Skräpjakten för förskola som pdf »

Spelregler

Spelet går ut på att samla in och sortera skräpet som finns utspritt i Sverige. Den som först tar sig till Haparanda vinner!

För att spela behövs: en tärning och varsin spelpjäs.

GÖR SÅ HÄR: Den yngsta spelaren börjar att slå med tärningen. Antalet ögon på tärningen visar till vilken skräpsort du får gå. Du får bara gå ett steg längs de vita strecken för varje tärningskast. Slår du till exempel en etta får du gå till ett plastskräp, slår du en tvåa till metall, trea till glas osv. Om du inte kan nå rätt sorts skräp längs en vit linje får du stanna kvar till nästa gång det är din tur. Den som först kommer till mål i Haparanda vinner!

Till den här cirkeln kan man ta sig med vilket tärningstal som helst.

Illustration av en cirkel med liten dryckesförpackning på.Till de här cirklarna kan man ta sig genom att både slå papper och plast eftersom exempelvis en festisförpackningen ska delas upp i både plast och kartong.

Illustration av en cirkel med många färger runt kanten och texten mål skrivet i mitten.I mål kommer du genom att slå vilket tärningstal som helst.

 

Illustration med sex soptunnor med olika fraktioner; plast, metall, glas, pant, papper och "se upp".

 

Skräpspelet

Hämta en tärning och spelpjäser! Skräpspelet är ett enkelt tärningsspel där målet är soptunnan. På vägen kan det hända oväntade saker som gör att ni får flytta pjäserna bakåt eller framåt. Först till soptunnan vinner!

Ladda ner skräpspelet »
Till digital frågegenerator »
Frågekort för utskrift »

Kontakt