No Litter Generation

Se filmen om nedskräpning som nu sprids över hela världen!

Materialet för No Litter Day riktar sig till barn och unga i åldern 10-18 år

No Litter Generation ska engagera miljoner barn i Sverige och resten av världen mot nedskräpning. Bakom satsningen står World's Children's Prize och vi på Håll Sverige Rent.

Barn i åldrarna 10-18 år i tusentals skolor världen över är med i No Litter Generation. De lär sig om nedskräpningens orsaker och konsekvenser, om lösningar och vad vi kan göra för att stoppa skräpet.

Bli en del av No Litter Generation – gör så här: 

1. Se filmen

Se kortfilmen tillsammans med eleverna och gör övningen ”prata skräp” i lärarhandledningen.

2. Använd materialet

Använd elevblad och lärarhandledning för att lära er mer om orsaker, problem och lösningar – både globalt och lokalt. Materialet riktar sig till elever i årkurs 3-9 samt gymnasiet. 

Materialet finns på Svenska, Engelska, Franska, Portugisiska, Urdu, Nepali, Hindi, Spanska, Arabiska, Somaliska, Dari och Persiska (Farsi).

Till lärarhandledningen »

Elevhäfte på olika språk »

Till kampanjsidan om No Litter Generation »

Skriv ned klassens bästa förslag på hur man ska minska nedskräpningen lokalt, i er kommun, men även globalt. Vilka skillnader finns? Vilka likheter finns? Hur ska vägen framåt se ut?

3. Plocka skräp och var med i tävlingen

Plocka skräp den 16 maj och väg skräpet. Det går alldeles utmärkt att kombinera Vi Håller Rent och No Litter Generation. Om ni redan har bestämt er för att plocka skräp ett annat datum, kan ni göra en extra skräpplockarinsats den 16:e maj eller lyfta frågan på ett annat sätt just den dagen. Här finns några tips på hur ni kan göra»

För att delta i tävlingen No Litter Generation rapporterar ni in till No Litter-vågen hur många kg skräp ni plockat under våren (oavsett vilka dagar) och mejlar era bästa tips på hur nedskräpningen ska minska till nolitterday@worldschildrensprize.org.

Priser:

1:a pris: 10 000 kr till klassen
2:a pris: 5000 kr till klassen
3.e pris: Biobiljetter till klassen

Sprid ordet – inte skräpet! Visa ert engagemang och deltagande genom att använda #nolittergeneration #nolitterday

Initiativet No Litter Generation stöds av Svenska Postkodlotteriet, som ett led i Postkodlotteriets satsning på att bidra till uppfyllandet av de Globala målen för hållbar utveckling.

Kontakt