10-i-topp-lista för strandskräp - plastpåsar i topp

onsdag, juni 24, 2015

Plastpåsar är det vanligaste skräpet på tre stränder utmed väst- och sydkusten. Det visar den plockanalys som gjordes vid årets skräpplockning längs kusten i Håll Sverige Rents regi.

Av det skräp som sköljs upp på stränderna dominerar föremål av plast. I en analys av det skräp som plockades vid tre stränder utmed väst- och sydkusten under årets skräpplockardag hamnade plastpåsar i topp. På andra plats kom fragment av plastbitar och på tredje plats snabbmatsförpackningar och godispapper. Sex av tio kategorier på 10-i-topp-listan är av materialet plast och generellt sägs att hela 80 procent av det skräp som finns i havet kommer från land.

– Våra undersökningar bekräftar tidigare erfarenheter – plasten är det vanligaste skräpet i haven och majoriteten av skräpet kommer från landbaserade källor och är kopplade till vår konsumtion, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Totalt analyserades cirka 11 700 skräpföremål i storlek mellan 2,5 och 50 cm (totalt 3 kubikmeter skräp) från stränder vid Strömstad, Göteborg och Simrishamn. Undersökningen visar också att det är svårt att avgöra från vilket land skräpet kommer ifrån, eftersom skräpet ofta legat länge i vattnet så att etiketter och dylikt försvunnit.

– Skräpet kan färdas långa sträckor med havsströmmar innan det hamnar på en strand. Bohuskusten är ett av de mest drabbade områdena i Europa. Här landar 8000 kubikmeter skräp varje år. Våra hav håller på att förvandlas till soptippar, säger Johanna Ragnartz.

Tio-i-topp-lista för strandskräp från tre stränder utmed väst- och sydkusten

1. Plastpåsar

2. Övrig plast (oftast fragment)

3. Snabbmatsförpackningar, godispapper

4. Rep (plast)

5. Skumplast (isolering och paketering)

6. Dryckesburkar aluminium

7. Glas eller keramiskt fragment

8. Papper inkl. tidningar

9. Kapsyler och flasklock

10. Flaskor <2L

I år deltog 16 380 människor i Håll Sverige Rents aktivitet Clean-Up Kust. Sammanlagt deltog över 800 000 människor i Håll Sverige Rents skräpplockardagar.

Idag lanseras även två nya filmer som filmats under aktiviteterna, en om skräp under ytan och en om problemen med marin nedskräpning.

Se filmerna här: http://www.hsr.se/fakta/vara-filmer

Kontakt