Expedition till havs mot det marina skräpet

måndag, juli 13, 2015

Expedition: Håll Västkusten Ren

Fem badkar med skräp. Så mycket flyter i land längs Bohuskusten – varje timme. Majoriteten av skräpet i havet kommer från land och det mesta består av engångsprodukter och är av plast. För att uppmärksamma problemet ger sig Håll Sverige Rent och Försvarsmakten den 19 september ut på Expedition: Håll Västkusten Ren.

Idag startar en tävling för att utse deltagare i expeditionen. De tävlande nominerar en landkrabba som de vill ta med ut till havs för att rädda kusten från skräp. Tio vinnare med varsin vän utses. Mer om tävlingen finns på www.hsr.se/hållvästkustenren

Expedition: Håll Västkusten Ren är en av Håll Sverige Rents och Försvarsmaktens expeditioner för ett renare Sverige. Genom att samarbeta med Försvarsmakten får Håll Sverige Rent möjlighet att nå platser som annars skulle vara nästintill omöjliga. Redan under sensommaren 2014 genomförde Håll Sverige Rent tillsammans med Försvarsmakten en expedition till Sveriges högsta berg - Kebnekaise. Håll Sverige Rent städade skräp som ovarsamma besökare gjort sig av med samtidigt som Försvarsmaktens bergspluton bärgade vrakdelar från flyghaveriet 2012.

I år fokuserar vi på den marina nedskräpningen och byter berg mot hav när vår expedition går till svårtillgängliga platser i skärgården på västkusten.

Läs mer om marin nedskräpning »

Kontakt