Fler vrak rensas från spökgarn

måndag, juni 15, 2015

Spökgarn

Spökgarn är fiskeredskap som på olika vis förlorats i haven och som fortsätter att fiska år efter år till ingen nytta. Just nu genomför Håll Sverige Rent ett dykprojekt på vrak utanför Ystad. Syftet med projektet är främst att fylla kunskapsluckorna kring vrak och spökgarn, men också att rent praktiskt rensa vraken för spökgarnen. 

Ett liknande projektet genomfördes sommaren 2014. Då finansierades projektet av Fiskerifonden och genomfördes i samarbete med P-dyk. Se filmen från projektet »

Dykningarna som genomförts visar att det finns stora mängder garn vid de utvalda vraken vid sydkusten. Sommaren 2014 bärgades sammanlagt 4 470 meter garn där hundratals kilo fisk fångats i onödan. Förlorade nät och annan fiskeutrustning verkar ha en tendens att ansamlas kring vrak. Dels kan det bero på att drivande och förlorade nät fastnar i vraken, eller så sker det ett direkt fiske på vraken, eftersom vraken också fungerar som artificiella rev för fisk. Fler resultat finns i rapporten från projektet »

 

Kontakt