Artikel om bin vann Unga reportrar-tävling

torsdag, april 7, 2016

En artikel om binas viktiga roll för ekosystemet blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar. Det var klass 8 på Lemshaga Akademi som kammade hem totalsegern med ett välskrivet och levande reportage.

– Vi har fått in många fantastiska reportage från våra Unga Reportrar. Det visar att det finns ett stort engagemang för hållbarhetsfrågor ute bland unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger högstadie- och gymnasieelever en unik möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Lemshaga akademis bidrag skrevs av Lovisa Kjell och Hildur Eriksson i klass 8 och har titeln ”Det här är ingen bisak”. Läsaren får i artikeln följa med upp till bikuporna på Kulturhusets tak i Stockholm och lära sig mer om binas viktiga roll för både ekosystemen och samhällsekonomin. ”Tro det eller ej men vi människor är faktiskt beroende av dessa lurviga insekter” skriver Lovisa och Hildur.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:

”En välskriven, levande text där författarna förklarar problemet och visar på lösningar. I artikeln finns en närvaro och en story som hålls ihop med en fin ingångskrok som fångas upp i slutet. Artikeln når fram känslomässigt!”

Juryn består av Mikael Salo (Aktuell Hållbarhet/Miljöaktuellt), Jörn Spolander (Forskning och Framsteg), Lotta Olin (Utbildningsradion), Maria Almlöv (Förstelärare IKT/Hållbar utveckling) och Johanna Ragnartz (Håll Sverige Rent).

För mer information:
Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89

Pia Linghede, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-7237240

 

Fakta om tävlingen för Unga reportrar:

Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i fem kategorier:

1. Artiklar 14 år eller yngre

2. Artiklar 15 år eller äldre

3. Foto

4. Film

5. Podd (kategorin finns endast i Sverige)

Juryn har utsett en vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare – Lovisa och Hildurs artikel. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen och övriga vinnare får mindre priser. Förutom pris och diplom får vinnarna i kategori 1-4 också möjligheten att tävla internationellt i mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 28 andra länder runt om i världen.

Vinnare kategori: Artiklar 14 år eller yngre och även huvudvinnare

Lovisa Kjell och Hildur Eriksson, Lemshaga Akademi, Värmdö

Det här är ingen bisak
”En välskriven, levande text där författarna förklarar problemet och visar på lösningar. I artikeln finns en närvaro och en story som hålls ihop med en fin ingångskrok som fångas upp i slutet. Artikeln når fram känslomässigt!”

 

Vinnare i kategori: Foto

Sofia Karlsson Göransson, Johanna Norberg och Viktor Conradsohn, Sollefteå Gymnasium, Sollefteå

Overshoot day
Motivering: Poetiskt men samtidigt rakt och tydligt. Ett ambitiöst och originellt verk med ett tydligt budskap. Foto och text håller båda hög kvalitet.

Vinnare kategori: Artiklar 15 år eller äldre.

Ella Nilsfors, Thea Nilsson, Ida Sonesson, Ida Johansson, Weilan Anwar Mohammad, Lars Kaggskolan, Kalmar

Sopskandalen på Lars Kaggskolan
Motivering: Ett drivet reportage som utgår från ett konkret och relevant problem. Författarna har undersökt och intervjuat, värderar slutsatser och argumenterar. Bra underbyggt och närvarande i det lilla. En positiv syn lyfts fram i reportaget. Det går att förändra!

Vinnare i kategori: Film

David Norberg, Elias Vernersson, Maja Jonsson, Julia Portin, Lars Kaggskolan, Kalmar

En dag som miljöbov 
Motivering: Fint foto och en rolig vinkel på reportaget. Filmen är genomtänkt och tekniskt bra samtidigt som den smärtsamt och tydligt höjer medvetenheten om vår livsstils påverkan på miljön och klimatet. 

Vinnare i kategori: Podd

Malin Thorsén, Elin Nyqvist, Simon Lindqvist, Virginska gymnasiet, Örebro

Folks miljömedvetenhet
Motivering: En mycket relevant diskussion om hur vi kan gå från kunskap till handling. 

 

Här kan du läsa mer om Unga reportrar.

Kontakt