Nu startar DNA-test av skräpet – snart åker du dit

fredag, april 1, 2016

Håll Sverige Rent har inlett ett arbete med att DNA-testa allt skräp som samlas in under skräpplockardagarna, för att på så sätt kunna sätta dit alla nedskräpare. Testet kommer att kombineras med topsning av potentiella nedskräpare. Den nya tekniken som utvecklas kommer att leda till betydligt fler fällda nedskräpare.

– Jag hoppas att DNA-testningen kommer att ge många fällda nedskräpare som kommer att få kännbara böter. Det här är vårt sätt att hjälpa polisen i deras svåra arbete, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent. Idag på 1 april startar vi arbetet.

Läs mer om DNA-testningen här.

I samarbete med olika tekniska enheter har Håll Sverige Rent funderat på och håller på att utveckla en ny enkel metod att DNA-testa skräp. Testet kommer att gå på ett par timmar, och resultatet kommer sedan samköras med olika register där resultat från så kallad topsning finns. Sannolikheten att få träff på personnivå bedöms vara stor.

– Vi vill verkligen att alla slutar skräpa ner. Skräpplockardagar i alla ära, men nu får det vara nog, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent är övertygad om att DNA-testet kommer att leda till att färre människor slänger sina latte-muggar och fimpar till höger och vänster. Nedskräpning är ju en följd av ett beteende – det är bara att låta bli!

 

Kontakt