Ny rapport: Skräpet ökar – och fimpen står för största delen

fredag, april 15, 2016

Skräpfraktioner i tätort

Det blir allt skräpigare i Sverige och det värsta skräpet av alla är fimpen. Förutom att fimpen är det vanligaste skräpet står den också för den största delen av ökningen av nedskräpningen. Det framgår av Håll Sverige Rents nya Skräprapport 2016.

– Vi ser från våra mätningar att nedskräpningen ökar och att fimpen verkligen sticker ut. Och det verkar som om det bara blir värre, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Skräpmängderna i de 10-tal kommuner som mäter skräp ökar för första gången sedan 2010, och det är fimpar och snus som står för den allra största ökningen. Samtidigt är det fimpen som dominerar i mätningar – 62 procent av skräpet består av fimpar. Håll Sverige Rent har tidigare uppskattat att 1 miljard fimpar hamnar på våra gator och torg per år. Som tvåa kommer snuset med 14 procent.

Om fimpar och snus exkluderas från statistiken är det papper och plast som toppar listan. I parker är metall också ett vanligt skräp.

Att skräpet ökar är något som också märks ute bland kommuninvånarna. 40 procent av invånarna upplever att skräpet ökat i hög grad. Dessutom anser 29 procent att skräpet har ökat till viss del.

– All nedskräpning är förbjuden, så förmodligen är det här Sveriges vanligaste brott. Det är ju egentligen så lätt att åtgärda för den enskilda individen – det är bara att låta bli, säger Johanna Ragnartz.

I Håll Sverige Rents årliga Skräprapport finns färsk statistik, kunskap och fakta samlat om nedskräpningen i Sverige. Här kan du ladda ner rapporten.

Just nu pågår Sveriges största aktion mot nedskräpning, Håll Sverige Rents skräpplockarkampanj ”Vi Håller Rent”. Förra året deltog över 800 000 personer. I år hoppas Håll Sverige Rent på ännu större engagemang.

Kontakt