Årets vinnare i tävlingen Unga Reportrar

fredag, mars 31, 2017

Astrid Aronsson och Linnéa Gren, 17år, Lars Kaggskolan, Kalmar

Ett mörkt fotografi med budskap om en ljusare framtid blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar. Det var klass NA15E på Lars Kaggskolan i Kalmar som kammade hem totalsegern med ett poetiskt och hoppfullt fotobidrag.

-Jag är imponerad över alla fantastiska reportage som vi har fått in i år. Det är en bekräftelse på vilket stort engagemang det finns för hållbarhetsfrågor hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och producera egna reportage. Flera av reportagen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Vinnarbidraget producerades av Astrid Aronsson och Linnéa Gren och har titeln ”Mot en ljusare framtid”. Bildtexten inleds med: ”Det är skarpt läge nu. Det är dags att inse sanningen. Drömmen om en frisk värld suddas ut, konturerna blir otydliga. Minns ni vad det är vi kämpar för? Kommer våra barn förstå innebörden av en frisk, grön värld?” I texten beskriver de med fakta vilken skillnad det gör för klimatet att använda glas i stället för plast och avslutar med budskapet om att det finns en lösning. ”Du är konsumenten. Du konsumerar varje dag. Det är dags att se bortom problemen, se att det finns en lösning. Återanvänd. Återvinn.” skriver Astrid och Linnéa.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:
” Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!”

Juryn består av Mia Sjöström (SvD Junior), Lotta Olin (Utbildningsradion), Kim Jakobsson (ungdomar.se & We_change), Beatrice Rindevall (Supermiljöbloggen), Saga Kindstrand (PUSH Sverige & Fältbiologerna), Lisa Reimegård (Bi-lagan), Johanna Ragnartz (Håll Sverige Rent).

Fakta om tävlingen för Unga reportrar:
Unga Reportrars tävling var i år uppdelad i fem kategorier:
1. Artiklar 14 år eller yngre
2. Artiklar 15 år eller äldre
3. Foto
4. Film
5. Podd (kategorin finns endast i Sverige)

Juryn har utsett vinnare för varje kategori och bland dessa korades sedan en huvudvinnare – Astrid och Linnéas fotobidrag. Huvudvinnaren kammar hem storvinsten på 10 000 kronor till klassen men alla vinnare får fina priser. Förutom pris och diplom får vinnarna i kategori 1-4 också möjligheten att tävla internationellt i mot Unga Reportrar (Young Reporters for the Environment) från 34 andra länder runt om i världen. 

Vinnare i de olika kategorierna

Det var mycket jämnt i årets tävling av Unga Reportrar. Alla bidragen hade olika styrkor och jurymedlemmarna diskuterade länge för att komma fram till resultatet.

Juryn är imponerad av både elevernas engagemang och bidragens kvalitet men vill betona vikten av objektivitet och källkritik, något som saknades i vissa fall.

ARTIKLAR 14 år eller yngre

Vinnare: En ny istid kan komma, av Stina Andersson, 13 år, Skytteanska skolan, Tärnaby. https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/02/08/en-ny-istid-kan-komma/

Motivering: En välskriven, intresseväckande och lättläst artikel med ett bra upplägg. Reportaget belyser många viktiga vinklar. Skribenten lyckas också med att vara personlig, att beröra och komma läsaren nära. Juryn fastnade särskilt för rubriksättning och inledning.

ARTIKLAR 15 år eller äldre

Vinnare: Skogen kan hjälpa till att mätta världsbefolkningen, av Olivia Forssén och Felicia Persson, 19 år, Sollefteå Gymnasium https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/07/skogen-kan-hjalpa-till-att-matta-varldsbefolkningen/

Motivering: En inspirerande och hoppfull artikel som lyfter innovationer och lösningar. Artikeln har en intresseväckande rubrik och bilder som kompletterar texten på ett bra sätt. Författarna lyfter ett mycket intressant ämne och kommer läsarna nära genom att beskriva sina egna upplevelser.

FOTO 

Vinnare 1: Är det skillnad på liv och liv, av Elin Eriksson, Michelle Sjögren och Julia Berg , Joakim Lindqvist 17-19 år, Nyköping Strand Utbildningscentrum, Sverige https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/02/08/ar-det-skillnad-pa-liv-och-liv/

Motivering: En välproducerad och uppseendeväckande bild som väcker många frågor och tankar. Läsaren dras in i bilden tack vare starka blickar och ett spännande arrangemang.

Vinnare 2 (TOTALVINNAREN): Mot en ljusare framtid, av Astrid Aronsson och Linnéa Gren, 17år, Lars Kaggskolan, Kalmar https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/11/mot-en-ljusare-framtid/

Motivering: Ett fint exempel på hur bild och text kan komplettera varandra. Helhetsintrycket blir mycket bra. En poetisk men samtidigt saklig text med ett kraftfullt avslut som inkluderar lösningar. Bidraget ger hopp!

FILM

Vinnare: Livet utanför staden, En film av Tilda Nordlöw, Adelina Allberg, Alice Lundwall, Maja Källström, och Felicia Nordin, 17-18 år, Härnösands gymnasium, Härnösand https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/06/livet-utanfor-staden/

Motivering: Ett välproducerat och formstarkt filmreportage som väcker känslor och lyfter  viktiga frågor. Eleverna har lyckats skapa en fin stämning genom kombinationen av bild, text och musik. De använder också bildmediet på ett mycket snyggt och effektivt sätt.

PODD/RADIO

Vinnare: Hållbar poddveckling av Emil Madsen, Jacob Trulsson, Ebba Wirblad, Vilma Ludwigsson, Maja Carlsson, Evangeline Alvunger, 17-18 år, Lars Kaggskolan, Kalmar https://ungareportrarblog.wordpress.com/2017/03/12/hallbar-poddveckling-om-kott/

Motivering: En välgjord och underhållande podd med hög teknisk kvalitet. Olika perspektiv och lösningar lyfts fram på ett mjukt och lättillgängligt sätt.

 

Kontakt