Skräpdykets dag sätter fokus på skräp i havet

fredag, september 29, 2017

På lördag den 30 september anordnas Skräpdykets dag i Lysekil. Bakom arrangemanget står stiftelsen Håll Sverige Rent och dyklubben Dive Team i Lysekil. Tillsammans vill de uppmärksamma frågan om skräpet i våra hav.

– Att se dykare plocka upp skräp vid vår egen kust är en riktig ögonöppnare för hur vi lever i dag. Våra hav är fulla med skräp och vi vill uppmärksamma problemet med den marina nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Runt 30 dykare har redan anmält sig för att vara med på själva skräpdyket nere vid Havsbadsparken. Uppe på land står Vattenmannen och Speed samtidigt för underhållning. Med lekfullhet och musik kommer de berätta om livet under ytan och om skräpet som dykarna hittar.

Dagen består inte bara av ett skräpdyk, utan även av en dykkurs och olika föreläsningar. Naturfotografen och programledaren Joakim Odelberg deltar i skräpdyket men kommer också att hålla en föreläsning om hotet mot haven.

– Det är fantastiskt vilket engagemang som finns för den här frågan. Alla insatser som får bort skräpet från våra hav och vattendrag är oerhört värdefulla. Jag hoppas att många kommer till hamnen för att kolla vad dykarna hittar, säger Johanna Ragnartz.

Skräpdykets dag är finalen på en skräpdykskampanj som Håll Sverige Rent har drivit under sommaren där 25 skräpdyk har genomförts över hela landet. Med kampanjen har Håll Sverige Rent velat få en bättre bild av hur skräpläget ser ut under ytan.

Skräpdyk och familjeunderhållning med Vattenmannen och Speed
Datum: lördag 30 september 
Tid: kl. 13.00
Plats: Mötesplats Havsbadsparken 

Om Skräpdykets dag
Skräpdykets dag genomförs som en del av projektet EU-projektet Ren Kustlinje där 34 partners i tre olika länder ska ta fram metoder både för att städa upp befintligt skräp och för att minska tillkomsten av nytt skräp. 

Kontakt