Start på skräpsäsongen engagerar en halv miljon

onsdag, april 5, 2017

Med våren kommer skräpsäsongen. Över en halv miljon människor har redan anmält sig till skräpplockarkampanjen Vi Håller Rent som stiftelsen Håll Sverige Rent nu drar igång. I år ligger fokus på den marina nedskräpningen.

– När våren kommer blir också allt skräp synligt, och nedskräpningen av våra hav är en av vår tids största miljökatastrofer. Med vår kampanj hoppas vi att alla som är med och plockar skräp också undviker att kasta skräp i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Redan nu har drygt 530 000 människor anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent. I kampanjen genomförs insatser i hela landet för att plocka skräp och för att öka medvetenheten om nedskräpning. Totalt är 273 kommuner med och hjälper till än så länge. Förra året deltog 770 000 människor.

I år har Håll Sverige Rent stort fokus på den marina nedskräpningen. Alla som plockar skräp på stränder kan också delta i kampanjen Kusträddarna.

– Skräp på land blir till skräp i havet. Hela 80 procent av skräpet i havet kommer från land, där det är vanliga konsumenter som skräpar ner. Genom att skapa en medvetenhet om konsekvenserna av att skräpa ner hoppas vi kunna förändra beteenden och attityder, säger Johanna Ragnartz.

För mer information:

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, telefon 076-941 01 89, johanna.ragnartz@hsr.se

Sharon Emanuel, projektledare Håll Sverige Rent, telefon 070-723 72 51, sharon.emanuel@hsr.se

Eva Blidberg, marin expert Håll Sverige Rent, telefon 072-551 64 71, eva.blidberg@hsr.se

Pressbilder

Högupplösta pressbilder på Johanna Ragnartz och marint skräp finns här.

Siffror om Vi Håller Rent och nedskräpning

- 530 000 människor har hittills anmält sig till kampanjen Vi Håller Rent.
- Förra året deltog runt 770 000 människor
- 273 kommuner är än så länge med och hjälper till.
- 80 procent av allt skräp på land blir skräp i havet.

Det här är Vi Håller Rent

Plocka skräp.Konceptet är enkelt – det handlar om att plocka upp skräpet från en plats du tycker om. Om du plockar skräp på en strand – bli en Kusträddare! Anmälan görs här: http://www.hsr.se/vi-haller-rent/anmal-dig-har

Tävla. Gå ut tillsammans och plocka skräp i fem minuter och dela med er av era bästa tips mot nedskräpning. Vinn ett familjeäventyr till Kolmården, Gröna Lund, Furuvik, Skara Sommarland eller Aquaria eller presentkort på mat.

Spela skräpspel. Årets stora nyhet är ett skräpspel som barn och vuxna kan spela tillsammans! Först till papperskorgen vinner.

Ordna en skräpplockaraktivitet. Samla ihop bostadsrättsföreningen, seglarklubben eller kompisarna och håll rent tillsammans! Bestäm en dag som passar och välj en plats som ni bryr er om. Krydda med trash-tävling eller plockar-pickning.

Tipspromenera. Frågor om nedskräpning och återvinning som är anpassade för barn och vuxna.

Läs även

Håll Sverige Rents rapport ”Plug the marine litter tap” om hur kommuner lättare kan stoppa det marina skräpet.

 

Kontakt