Stort folkligt engagemang mot marin nedskräpning

fredag, juni 2, 2017

Isabella Lövin tar emot namnlista efter uppropet mot skräp i haven

Tusentals människor har under våren varit ute och städat den svenska kusten. Och hundratals personer runtom i Sverige har i öppna brev uppmanat regeringen att stoppa den marina nedskräpningen. I dag fredag lämnade Håll Sverige Rent över uppropet till minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin.

– Vi märker att det finns ett enormt engagemang för havet och för att stoppa den marina nedskräpningen bland människor. Syftet med vårt upprop är både att sätta press på beslutfattarna att verkligen vidta åtgärder och samtidigt ge ett stöd till det viktiga initiativ som FN:s stora havskonferens är, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

På måndag startar FN:s första stora havskonferens, där Sverige står värd tillsammans med Fiji i New York. Marin nedskräpning och plast i havet är en av tre prioriterade frågor för Sverige. Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år, och den största delen är plast. Plastskräp i havet bryts ner mycket långsamt, kanske försvinner den aldrig.

– Plastskräpet i havet är ett stor miljökatastrof. Tillförseln av plast till haven måste stoppas, och den måste stoppas nu. Vi hoppas att beslutfattarna kommer att ta nödvändiga beslut på havskonferensen i New York, säger Johanna Ragnartz.

Under våren har tusentals frivilliga människor varit ute på den svenska kusten och plockat skräp. Över 800 personer har skrivit brev till minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin med uppmaningen att stoppa den marina nedskräpningen.

Oidentifierbara plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på våra stränder. Förpackningar och material som är gjorda för omedelbar användning dominerar. Det vi använder en kort stund under en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, och som kommer från enskilda konsumenter. Plast är ett material som håller väldigt länge men som ändå används till engångsartiklar.

Här hittar du uppropet och samtliga öppna brev till regeringen »

Här kan du läsa mer om marin nedskräpning »

 

Kontakt