Vem blir Årets Grön Flagg-skola och Grön Flagg-förskola?

tisdag, oktober 24, 2017

För första året någonsin ska utmärkelsen Årets Grön Flagg-skola och Årets Grön Flagg-förskola delas ut. Varför? Jo, vi vill helt enkelt uppmärksamma de fantastiska insatser som görs inom hållbar utveckling på landets olika skolor och förskolor som är anslutna till Grön Flagg. 

De nominerade skolorna är:
Tomtebogårds skola och förskola, Umeå
Lilla Sätraskolan, Gävle
Löddesnässkolan, Bjärred
Skottorpsskolan, Skottorp
Almåsgymnasiet, Borås

De nominerade förskolorna är:
Lövhamra naturförskola, Värmdö
Dagbarnvårdare i Toullavara, Kiruna
Södra bergets förskola, Sundsvall
Solbackens montessoriförskola, Åkersberga
Gärdslösa förskola, Borgholm

Stort grattis!

– Vi är så imponerade över det arbete som läggs ner på de nominerade skolorna och förskolorna. De har lyckats engagera hela verksamheten och verkligen lyckats involvera barnen och eleverna i de aktiviteter som har genomförts, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och alltså något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

I Sverige är 700 skolor och 2 000 förskolor med i Grön Flagg. I en enkät bland skolor och förskolor som är anslutna till Grön Flagg uppger 84 procent att nedskräpningen i närområdet har minskat som följd av att man arbetat med programmet. 72,5 procent säger att de har minskat sitt matsvinn och hela 94 procent säger att Grön Flagg ger ett aktivt arbete för en hållbar utveckling.

Vinnarna tillkännages på Grön Flagg-dagen den 10 november. I juryn som utser vinnarna sitter förutom Håll Sverige Rent även representanter från WWF, SWEDESD (Uppsala Universitet) och Akademibokhandeln.

Läs mer om utmärkelsen här

Kontakt