Här är vinnarna av årets Grön Flagg

måndag, november 12, 2018

Tornhagsskolan i Linköping

Förskolan Trollet i Kalmar, Tornhagsskolan i Linköping (på bilden ovan) och Nicolaiskolan i Helsingborg har fått pris för sitt miljöarbete. Priset delas ut av Håll Sverige Rent till den förskola, grundskola och det gymnasium som gjort en särskild insats för hållbar utveckling och som är ansluten till Grön Flagg.

Tre gymnasier, fem skolor och fem förskolor var nominerade till priset, som delas ut till en vinnare i varje kategori. I år är andra gången som utmärkelserna delas ut. I Sverige är 350 skolor och 1650 förskolor med i Grön Flagg.

I kategorin Årets Grön Flagg-förskola vann Förskolan Trollet i Kalmar med motiveringen:

För ett arbete som innefattar alla tre dimensionerna av hållbar utveckling. För en ökad förståelse för andra samhällsgrupper utanför förskolan. För deras kreativitet att använda naturmaterial samt för deras synliggörande av närproducerad mat. 

Årets Grön Flagg-skola blev Tornhagsskolan i Linköping med motiveringen:

För ett arbete som har fokuserat kring att uppmuntra inflytelserika elever genom att de fått ta stor plats i arbetet för att skapa en hållbar skola. För en undervisning centrerad kring ett verklighetsnära perspektiv där även de globala målen har varit i fokus.

Årets Grön Flagg-gymnasium blev Nicolaiskolan i Helsingborg med motiveringen:

För den påverkan de haft på externa aktörer genom att bland annat ställa krav på palmoljefria caféverksamheter. För en kampanj som syftar till att få Helsingborgs skolor att minska sitt matsvinn, samt en antirökningskampanj.

Priserna delades ut i samband med årets Grön Flagg-dag.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools som förenar miljontals barn och unga runt om i världen.

Läs mer om Grön Flagg »

Kontakt