Hummerfiskets skräpiga baksida – spökfisket

måndag, september 24, 2018

Idag är det premiär för hummerfisket i Sverige. Många gläds åt att få fiska och äta delikatessen från havet. Men det finns en skräpig baksida på hummerfisket – hummertinorna som förloras i havet och som spökfiskar i onödan år efter år.

– Det finns mängder med borttappade och kvarglömda hummertinor utmed kusten. Vi pratar ofta om yrkesfisket och spökgarnen, men tyvärr finns det också problem med utrustning från fritidsfisket som blir kvar i havet, säger Johanna Ragnartz.

När hummersäsongen startar är det framförallt fritidsfiskare som ger sig ut för att fånga havets läckerhet. Runt 85 procent av redskapen för hummerfångst används av fritidsfiskare. Många av hummertinorna blir dock kvar i djupet. Enligt en uppskattning från Havs- och vattenmyndigheten beräknas runt 3000 tinor gå förlorade utmed västkusten varje år.

Ett förlorat redskap fortsätter att spökfiska i många år efter att de förlorats. De delar av redskapet som består av plast kan finnas kvar i havet under hundratals, kanske tusentals år.

– När vi pratar om spökgarn är det ofta yrkesfisket som förs på tal. Men tyvärr verkar det som om fritidsfisket också bidrar till problemet längs kusten, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Att fiska på fritiden är populärt i Sverige, hela 1,4 miljoner människor ägnar sig åt det. Det används mängder med nät, hummertinor, plastlinor och liknande av fritidsfiskare varje år.

Yrkesfiskare som förlorar sina redskap måste rapportera detta inom 24 timmar efter avslutat bärgningsförsök, enligt EU-regler. Men dessa regler omfattar inte det fiske som bedrivs av fritidsfiskare.

FAKTA om förlorade hummertinor

Mellan 3000 till 5000 hummertinor går förlorade varje år utmed västkusten
Fritidsfisket står för cirka 85 procent av redskapsanvändningen för hummerfisket
Förlorade hummertinor fortsätter att spökfiska år efter år
Fiskeredskap av plast stannar kvar i havet i hundratals, kanske tusentals år

FAKTA om hummerfisket

Premiär för hummerfisket är den 24 september kl. 07.00
Enbart hummertina är tillåtet för hummerfiske
Fritidsfiskare får enbart använda 6 tinor samtidigt (den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor)

 

Kontakt