Läckaget av plastskräp stryps från flera håll

onsdag, december 19, 2018

Person på en strand som håller i sugrör. Foto: Shutterstock.

Förbudet mot ett stort antal artiklar av engångsplast inom EU är snart verklighet. Nyheten från EU:s ministerråd kom samma dag som regeringens plastutredare presenterar en rad åtgärder mot plastskräpet.

– Vi välkomnar alla dessa åtgärder mot plastskräpet. Plast i havet är ett stort problem som många människor är bekymrade kring. Läckaget måste stoppas, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Europeiska rådet har idag nått en provisorisk överenskommelse med EU-parlamentet om att förbjuda bland annat plastbestick, sugrör av plast, plasttallrikar och vissa matförpackningar. Syftet är att stoppa läckaget av sådana här artiklar till miljön.

Samtidig lämnar regeringens utredare Åsa Stenmarck över sitt slutbetänkande ”Det går om vi vill - Förslag till en hållbar plastanvändning (SOU 2018:84)”. I en debattartikel i Dagens Industri skriver utredaren att ett system inte kan ses som hållbart och cirkulärt om det läcker resurser ur det, och hon presenterar samtidigt en rad åtgärder för att stoppa läckaget.

Bland annat vill utredaren att en nationell plastresurs inrättas, att den onödiga användningen av plast minskar och se till att plasten går att återvinna.

Kontakt