Mängder med budskap blir skräp i Almedalen – här är tio i topp-listan!

fredag, juli 6, 2018

Under Almedalsveckan ligger det drivor med skräp på gator och torg i Visby. Tidningar, dryckesförpackningar och trycksaker med olika budskap skräpar ner. Håll Sverige Rent har räknat skräpet. Här är listan över de mest bortkastade budskapen.

- Det är oerhört mycket skräp i Visby under Almedalsveckan. Det är förvånande med tanke på att majoriteten av besökarna är medvetna representanter från näringsliv, intresseorganisationer och politiker, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Etta på listan ligger en av Sveriges största kvällstidningar, tätt följt av ett byggbolag. Totalt ligger runt 250 avsändare bakom skräpet.

Åtta ungdomar har plockat och räknat skräp under fem timmar per dag, mitt på dagen under tisdag till torsdag. Ungdomarna kommer även att plocka skräp på fredagen. Totalt har 3109 skräp plockats.

- Normen kring nedskräpning måste förändras. Det handlar både om att skapa rätt förutsättningar för människor och om att det ska kännas helt fel att slänga ett skräp på gatan, säger Johanna Ragnartz.

All nedskräpning är förbjuden idag, dock är inte all nedskräpning straffbar. Nedskräpning har allvarliga konsekvenser, och plast i haven är ett av vår tids allvarligaste miljöproblem. Hela 80 procent av plasten i havet kommer från land. Skräpet förs dit med vindar och vattendrag.

  1.  Expressen (166 skräp)
  2.  Veidekke (154 skräp)
  3.  Aftonbladet (140 skräp)
  4.  Liberalerna (119 skräp)
  5.  Löfbergs (98 skräp)
  6.  Ahlgrens bilar (Bil Sweden) (72 skräp)
  7.  Dagens Samhälle (71 skräp)
  8.  Dagens Nyheter (70 skräp)
  9.  Burlövs kommun (68 skräp)
  10.  Migrationsverket (68 skräp)

Kontakt