Ny analys från Bohuskusten: 120 skräpföremål per meter strand

tisdag, juni 5, 2018

För varje steg du tar på stranden kan du kliva över 120 skräpföremål. Det visar en ny analys som Håll Sverige Rent presenterar i dag på Världsmiljödagen. Skräpet domineras av olika former av plast.

– Nedskräpning på land är en av de stora orsakerna till mikroplast i haven. Plast som hamnar i havet försvinner inte, utan blir bara till mindre bitar som kan vandra uppåt i näringskedjan och till slut kan hamna i oss människor, säger Johanna Ragnartz vd Håll Sverige Rent.

Det analyserade skräpet samlades in på Nordiska kusträddardagen den 5 maj utanför Strömstad. På en hundra meter lång strandsträcka hittades 12 780 skräpföremål i olika storlekar. En analys av det upplockade skräpet visar att de fem vanligaste kategorierna bestod av plast. Allra vanligast var plastrep, följt av oidentifierade plastbitar, plastförpackningar, övrig plast samt plastkorkar och -lock.

I dag på FN:s Världsmiljödag är temat ”Beat plastic pollution”, nyligen presenterade EU kraftfulla åtgärder mot engångsplast som kan bli verklighet om några år och flera svenska partier har föreslagit fler åtgärder för att vända utvecklingen.

– Det är många aktörer som mobiliserar mot plasten i havet nu, vilket är hoppfullt. De som producerar och säljer plastpåsar och engångsplast, som förpackningar och sugrör, måste ta sitt ansvar för att stoppa plasten innan den blir till skräp, säger Johanna Ragnartz.

På Nordiska kusträddardagen den 5 maj gick flera tusen människor i Sverige, Norge, Finland, Åland, Danmark, Island, Grönland och Färöarna samman för att plocka skräp på stränder. Håll Sverige Rents skräpplockningar syftar till att öka medvetenheten hos barn och vuxna kring nedskräpningen.

Fem i topp-lista på strandskräp utanför Strömstad:

  1. Plastrep och fragment av plastrep
  2. Oidentifierade plastbitar
  3. Plastförpackningar
  4. Övrig plast
  5. Plastkorkar och -lock

Kontakt