Stor fest när Håll Sverige Rent-dagen lanseras för första gången

tisdag, augusti 28, 2018

Håll Sverige Rent lanserar nu den årligt återkommande Håll Sverige Rent-dagen med en stor fest i Kungsträdgården den 15 september. På festen deltar artister som Petter, Electric Banana Band feat. bröderna Norberg, Mariette och Miss Li. Konferencier är Mark Levengood. Håll Sverige Rent-dagen är en del av det internationella initiativet World Cleanup Day.

– Skräp av plast fyller våra hav. Nu är det dags att sätta stopp. Håll Sverige Rent-dagen är början på något nytt, det är här och nu vi tillsammans stoppar nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

För att uppmärksamma problemen med nedskräpning instiftas nu en särskild dag, Håll Sverige Rent-dagen, där alla uppmanas att tänka över sina vanor – och hjälpas åt att plocka skräp. Under Håll Sverige Rent-dagen planeras aktiviteter i hela landet för att plocka skräp och för att öka medvetenheten om nedskräpning. I Stockholm lanseras Håll Sverige Rent-dagen med en stor familjefest i Kungsträdgården.

På festen uppträder bland annat Miss Li, Petter och Mariette för att hjälpa till att uppmärksamma frågan.

– Jag blir väldigt berörd och ledsen över all plast som skräpar ner våra hav. Kan vi inte ens stoppa skräpet - hur ska vi då kunna rädda klimatet? Jag vill göra det jag kan för att bidra, säger Miss Li. 

– Vi äger inte jorden. Vi har den till låns under vår tid här. Med det följer ett ansvar att lämna en ren planet åt framtida generationer.
Jag drömmer om ren luft, ett hav fritt från plast och en regnskog som får växa. Det finns många fantastiska initiativ som vill åstadkomma detta och mycket mer, men alla behöver hjälpa till! Jag vill göra skillnad. Jag är jätteglad över att vara delaktig i HSR-dagen och hoppas det blir en återkommande fest! Jag kommer att vara där. Kommer du? säger Mariette.

Mycket av det skräp som brukar hittas under skräpplockningar i städer består av plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Nedskräpningen minskar trivseln och ökar otryggheten i städerna, samtidigt som renhållningen innebär stora kostnader för kommunerna. Och mycket av skräpet hamnar till slut i havet – där det stannar i evigheter.

– Lösningen på nedskräpningen är inte att städa, utan att vi slutar skräpa ner. Med Håll Sverige-Rent dagen hoppas vi att fler tar till sig budskapet och slutar skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.

Läs mer om Håll Sverige Rent-dagen »

Kontakt