Vasaloppet minskar skräp och ökar fluorfri valla

måndag, februari 26, 2018

Foto: Vasaloppet/Nisse Schmidt

Fluorfri valla, mindre brännbart avfall och straff för nedskräpning är några av miljöåtgärderna som Vasaloppet arbetar med. I år är det trettonde året som tävlingen är miljömärkt av Håll Sverige Rent.

– Vi vill vara en arrangör med miljön i fokus. Alla deltagare och alla medarbetare och funktionärer ska väga in miljöhänsyn i varje beslut som tas. Tävlingarna körs i naturen och vi vill möjliggöra för kommande generationer att kunna vara med på samma sätt som vi kan, säger Mats Rylander, miljöansvarig Vasaloppet.

I år är det trettonde året i rad som Vasaloppet är ett Miljömärkt Event. För i år är målet bland annat att andelen brännbart avfall ska minska och att användningen av fluorfria alternativ till valla ska öka.

Det tidsstraff för nedskräpning som infördes förra året ska användas i år också. Enligt Vasaloppet minskade nedskräpningen med 90 procent i Vasaloppsarenorna förra året när det infördes ett tidstillägg på 15 minuter för nedskräpning.                        

– Vi tycker att Vasaloppet gör ett utmärkt miljöarbete, och det är fantastiskt att nedskräpningen minskat så mycket. Att skräpa ner är ju faktiskt förbjudet, och ett tidstillägg gör ju att deltagarna tänker till, säger Malin Larsson Salo, projektledare för Miljömärkt Event på Håll Sverige Rent.

Vasaloppet har också gått över till fjärrvärme för mässan i Mora, en satsning som kommer att minska koldioxidutsläppen med cirka 30 ton.

För mer information:

Malin Larsson Salo, projektledare Miljömärkt Event på Håll Sverige Rent, telefon 073-230 47 95

Mats Rylander, miljöansvarig Vasaloppet, telefon 072-209 05 78

 

Kontakt