Årets skräpplockardagar drar igång - många plockar skräp

tisdag, februari 5, 2019

Förskolebarn ute och plockar skräp. Foto: Jenny Brandt

I morgon öppnar anmälan för alla skolor och förskolor till årets skräpplockardagar: Vi Håller Rent. Det är en populär aktivitet – förra året deltog fler än 676 000 personer varav drygt 583 000 var barn. Och drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de under det senaste året plockat upp skräp efter andra. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.

- Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem. Att vara med och plocka skräp gör problemet synligt och vi vet att skräpplockare låter bli att kasta skräp i framtiden, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Varje år deltar många barn i Vi Håller Rent. Alla skolor och förskolor som anmäler sig har en möjlighet att kostnadsfritt få säckar och påsar till skräpplockningen från Håll Sverige Rent via sin kommun. Men det är inte bara barn som på skoltid ägnar sig åt skräpplockning.

Drygt hälften av svenskarna, 54 procent, säger att de plockat upp skräp efter andra under det senaste året. Det visar en undersökning från Novus som Håll Sverige Rent beställt.

Än så länge har 114 kommuner lovat vara med och hjälpa till med att dela ut säckar och påsar och se till att det insamlande skräpet tas omhand. Förra året var nästan samtliga kommuner engagerade på något sätt. Hela 676 366 människor var med, varav 583 591 var barn och unga.

- Att vara med och plocka skräp skapar en medvetenhet om problemet, som i sin tur leder till ett ändrat beteende och mindre nedskräpning, säger Johanna Ragnartz.

Håll Sverige Rent har arrangerat skräpplockardagar sedan 2004.

Anmäl dig till årets Vi Håller Rent här »

Kontakt