Elever minskade matsvinnet på skolan med 85 % - vinner pris

torsdag, november 28, 2019

Karin Warlin, Pelin Nergiz Erdal, Dalila Osmanovic och Amra Asani från Öresundsgrymnasiet Landskrona. Foto: Lisa Possne/Håll Sverige Rent

Sopsamlarmonster, akvaponisk odling, matsvinnstävlingar och elevdemokrati. Det är några av de aktiviteter som vinnarna i årets Grön Flagg berättade om när de var på plats i Stockholm för att ta emot priserna som Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola.

1770 för-, grund- och gymnasieskolor ingår i programmet Grön Flagg, som drivs av Håll Sverige Rent, och den 11 november i år avgjordes vilka av dem som har varit bäst på att jobba med hållbarhet under året. 13 verksamheter nominerades till att vinna pris som årets mest hållbara, men tre drog det längsta strået: Kyrkhults förskola i Olofström i Blekinge, Gröndasskolan i Nynäshamn i Stockholms län och Öresundsgymnasiet Landskrona i Skåne.

Onsdag 27 november var personal och elever från verksamheterna i Stockholm för att ta emot sina priser på Håll Sverige Rents kontor. Priset i år bestod av en plakett tillverkad av plast från svenska stränder, ett diplom och ett presentkort från Akademibokhandeln.

De fick även berätta för deltagarna vad de har gjort under året för att lyfta hållbarhetsfrågan.

Kyrkhults förskola i Olofström har under året jobbat mycket med odlingar av växter och grönsaker med sina barn, enligt devisen ”från jord till bord”. De har byggt odlingsbäddar och skapat en sluten kretsloppsodling där växterna gror i vatten istället för jord, så kallad akvaponisk odling. Sedan skördar de och lagar mat av deras egna grönsaker tillsammans med barnen. De har även haft ”sopsamlarmonster” som barnen ska mata med olika avfall för att sen gemensamt ta sig till en återvinningsstation och källsortera.

"Vi som jobbar på förskolan är alla med i det här arbetet, fast på olika sätt beroende på åldersgrupperna. Grön Flagg har lärt oss otroligt mycket, men framförallt barnen har anammat detta med hållbarhet. De kallar sig planetskötare och plockar upp skräp de hittar när de är ute i naturen", säger Maria Runesson, barnskötare på Kyrkhults förskola.

På Gröndalsskolan i Nynäshamn har fokus under året legat på elevdemokrati och medbestämmande.

"Vi försöker göra elevernas röster hörda och elevrådet är viktigt i det. De ville öka sammanhållningen på skolan och då fick de själva bestämma på vilket sätt. Det blev en fotbollsturnering, som de fick planera och genomföra själva. Men elevrådet är ju också ett miljöråd och vi har jobbat med de målen som finns inom Grön Flagg, så det har varit jätteviktigt", säger Samantha Nur, lärare och elevrådsansvarig högstadiet på Gröndalsskolan.

Öresundsgymnasiet Landskrona har bara arbetat med Grön Flagg sedan ett drygt år tillbaka, men det har redan genererat mycket uppmärksamhet. Eleverna Pelin Nergiz Erdal, Dalila Osmanovic och Amra Asani sitter i skolans Grön Flagg-råd tillsammans med läraren Karin Warlin.

De har under året fått hålla föredrag på stadshuset, varit i media flitigt och fick i somras delta som en av två svenska delegationer till den stora miljökonferensen CEI i Turkiet. De har jobbat aktivt med att minska matsvinnet på skolan och mellan februari och maj minskade svinnet från 46 till 5,5 kilo mat per vecka.

"Det roligaste är att se hur mycket vi har påverkat skolans miljöarbete. Vi är så glada att få se att det händer något, som att matsvinnet minskat från 40-50 kilo till 5-10 kilo", säger Pelin Nergiz Erdal.

"Grön Flagg har varit som en kanal för oss att nå ut, för det var när vi började prata om att starta en miljögrupp som vi upptäckte Grön Flaggs verktyg", fyller Dalila Osmanovic i.

"Det är mycket lättare att göra något när man är tillsammans. Det kan vara väldigt svårt att göra detta själv, men tillsammans får man motivation till att verkligen kämpa", avslutar Pelin Nergiz Erdal.

Fakta: Grön Flagg

- Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

- Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

Läs mer om Grön Flagg »

Fakta: Grön Flagg-dagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

- Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

- Jury: Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent, Agnes Vungi, Naturskyddsföreningen, Helene Grantz, WWF, Malin Hultgren, Akademibokhandeln, Daniel Olsson, Karlstads universitet.

- Priset delas ut i samverkan med Akademibokhandeln.

Kontakt