Film om klimatsmart mat vann Unga Reportrar-tävling

torsdag, april 4, 2019

Karin Martinsson, Ammy Björk och Fabian Levén i klass NA17G på Lars Kaggskolan i Kalmar.

En film om klimatsmart mat blev vinnarbidraget i Håll Sverige Rents tävling för Unga Reportrar. Det var klass NA17G på Lars Kaggskolan i Kalmar som kammade hem totalsegern med en kärnfull och skickligt klippt film om att äta klimatsmart.

– Det är rekordmånga och fina bidrag som kommit in till tävlingen i år, och det vinnande bidraget var mycket proffsigt. Alla dessa bidrag visar hur stort engagemanget för hållbarhetsfrågor är hos unga människor, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Unga Reportrar är Håll Sverige Rents skolprogram som ger elever i åk 6-9 och gymnasiet möjlighet att undersöka hållbarhetsfrågor och jobba som reporter. Vinnarbidraget kommer nu att publiceras i Svenska Dagbladet.

Många av bidragen som skickas in publiceras i Unga Reportrars nättidning ”The Magazine” och sprids i Håll Sverige Rents många nätverk.

Vinnarbidraget i årets tävling skapades av Karin Martinsson, Ammy Björk och Fabian Levén i klass NA17G på Lars Kaggskolan i Kalmar. Filmen heter ”Klimatsmart mat” och handlar bland annat om vad man ska äta under årets olika årstider. Bidraget vann även kategorin Film.

Juryn består Gunvor Frykholm, biträdande redaktionschef SvD, Anna Simonsson fotograf samt Johanna Ragnartz vd Håll Sverige Rent.

Juryns motivering för det vinnande bidraget lyder:

”Filmen är kärnfull och tar ett ambitiöst grepp om en viktig fråga där humor, kreativitet och skickliga klipp gör informationen lätt att ta till sig. Filmen är originell och inspirerande med en enkel och genial form. Filmen visar, om än i liten skala, att kunskapsluckor om säsongsmat finns och informerar samtidigt om lösningar. Juryn är eniga om att denna härliga och samtidigt mycket proffsiga film är 2019 års totalvinnare.”

Två vinnare har också utsett i kategorierna foto och reportage.

Vinnare Foto: Karl Svensson, Ellinor Cederlund, Sofia Widahl och Alexander Nilsson från Kattegattgymnasiet i Halmstad

Vinnare Reportage: Felicia Tadåker på NTI gymnasiet i Göteborg

Se de vinnande bidragen i Unga Reportars nättidning The Magazine »

 

Kontakt