Nedskräpningsbarometern: Nio av tio: Rätt att säga till när någon skräpar ner

måndag, januari 7, 2019

Hela 90 procent av svenskarna tycker att det rätt att säga till om man ser någon slänga skräp på marken. Och mer än var sjunde har sagt ifrån när andra skräpat ner. Det visar vår undersökning Nedskräpningsbarometern.

– Det är glädjande att en överväldigande majoritet av svenskarna tycker att man ska säga ifrån när någon skräpar ner. Det är viktigt att normen är att inte skräpa ner och att alla hjälps att lösa problemet, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

I Nedskräpningsbarometern, en årligen återkommande undersökning som görs av Novus på uppdrag av Håll Sverige Rent, svarade 90 procent att de tycker att det är rätt att säga till om man ser någon skräpa ner. Bara en procent anser att det är helt fel. 15 procent uppger dessutom att de under det senaste året sagt ifrån när andra skräpat ner.

– Nedskräpning förstör våra hav, våra städer och vår natur. Därför behöver vi bli mer medvetna om problemet och sluta skräpa ner. Genom att påminna varandra kan vi tillsammans hjälpas åt att minska nedskräpningen, säger Johanna Ragnartz.

Undersökningen visar också att över 70 procent av de som upplever att nedskräpningen har ökat tror att det beror på att folk är lata. 45 procent tror att ökningen beror på att de som skräpar ned inte förstår konsekvenserna av nedskräpning.

Det finns i snitt fem skräpföremål per tio kvadratmeter i de städer som mäter nedskräpning. På en trottoar som är två meter bred och 100 meter lång motsvarar det mer än hundra skräpföremål. Förutom fimpar, som är det vanligaste skräpet i stadsmiljö, är det snus, plast och papper som oftast hamnar på backen.

Om Nedskräpningsbarometern

Syftet med Nedskräpningsbarometern är att undersöka allmänhetens inställning till nedskräpning över tid utifrån de fem områdena etik, attityd, ansvar, beteende och kunskap. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten i åldrarna 18–79 år. Totalt genomfördes 4 561 intervjuer av Novus under perioden 3–12 september 2018.

Frågan som ställdes löd:

Att säga till om man ser någon skräpa ned är…

Helt rätt                               56 %

Mer rätt än fel                     34 %

Varken rätt eller fel             6 %

Mer fel än rätt                     1 %

Helt fel                                1 %

Vet ej                                  1 %

Kontakt