Renare fjäll – en riktig naturbonus!

tisdag, oktober 1, 2019

Äntligen, nu blir det mindre skräp i fjällen! När Naturkompaniet delade ut Årets Naturbonus för några veckor sedan tilldelades Håll Sverige Rent en miljon kronor för att arbeta med projektet ”Rena fjäll”. Pengarna kommer att komma till god användning. I takt med att antalet besökare i fjällvärlden har ökat har nedskräpningen blivit ett allt större problem. Se inslaget på SVT »

Projektet ”Rena fjäll” har tre delar. Den första delen handlar om att minska nedskräpningen i fjällvärlden genom att sätta upp holkar med skräppåsar så att det blir enkelt för besökare att ta med sig sitt skräp hem. Den andra delen handlar om att ordna skräpplockning i fjällen och den tredje om att göra en nationell kommunikationskampanj för att minska nedskräpningen i naturen.

Varje år skänker Naturkompaniet pengar till natur- eller miljövårdsprojekt. Donationen kallas för Naturbonusen. I år fick  tre organisationer dela på 2,2 miljoner kronor. Håll Sverige Rent fick det största bidraget på en miljon för projektet ”Rena fjäll”. Friluftsfrämjandet fick 500 000 kronor för att utveckla och modernisera Skogsmulle, och 700 000 kronor gick till Fågelcentralen/Animals Hope, som arbetar med rehabilitering av vilda fåglar. Naturkompaniets medlemmar får rösta fram sina favoriter utifrån ett tiotal nominerade organisationer och projekt. I år var sjutusen medlemmar med i omröstningen.   

 

Kontakt