Naturens ambassadörer

Vi älskar naturen. Och vi lämnar ingenting efter oss. Utom möjligen våra egna fotavtryck. Tillsammans håller vi naturen ren!

Annelie Pompe. Foto: Pontus EngbergAnnelie Pompe @annelieadventures

Jag älskar naturen och tillbringar mestadelen av min tid där, både över och under vattenytan. Jag ser varje dag hur mycket skräp som lämnas i naturen och hur naturen tar skada av det. Därför känns det viktigare än någonsin att uppmuntra till att ta hand om naturen, och bara lämna sina fotsteg efter sig.

Annelies tips för att inte skräpa ner:

Jag tror det är bra att göra icke-nedskräpningen och att plocka skräp till en vana, och till exempel bestämma sig för att plocka ett-skräp-om-dagen. Om alla gjorde det skulle vi ha en renare och vackrare natur. Det är fint att göra sådana handlingar av kärlek till naturen istället för tvång eller dåligt samveten :)

Olle Lundqvist @ollelundqvist

Jag vill vara ambassadör, för att allt jag gillar alla sporter och aktiviteter som utspelar sig i naturen och jag skulle jättegärna vilja fortsätta med det. Även om jag vart i naturen mycket betyder det inte att jag vet hur man tar hand om den på bästa sätt och hoppas med att vara en del av detta inte bara inspirera andra utan lära mig själv mycket mer.

Olles tips för att inte skräpa ner:

Tips 1. Att inte försöka slänga mat kan låta enkelt, men är svårare än man tror. Se hur länge du klarar. När något blivit oätligt och måste slängas är det bara börja om!

Tips 2. Lämna alltid en plats finare än när du kom dit. Funkar bra i naturen och i livet.

Johan Jonsson @jonsbert

Jag har liksom alltid haft med mig det här med att plocka med mig skräp. Varken min pappa eller farfar har liksom varit några som stått på barrikaderna och kämpat för orättvisor, men just nedskräpning är någonting som framkallat näst intill vansinne i alla generationer. Både pappa och farfar har och hade alltid med sig en påse när de är i skogen, och plockar med sig det de kan. Jag försöker göra lika när jag är på fjället.

Ida Lindström @idadventures

Friluftsliv och äventyr är min största hobby och passion. Det är där jag trivs som bäst, där får jag upptäcka och utmana mig själv. Att inte slänga skräp i naturen är en självklarhet för mig, och som ambassadör kommer jag att göra allt jag kan för att även fler människor börjar se det som en självklarhet.

"There's no planet B and I leave nothing but footprints" ♥

Maja Tesch @majatesch

Majas tips för att inte skräpa ner:

1. Plocka upp skräp du stöter på i naturen och ta med dig till närmaste papperskorg. Ta självklart med dig allt du burit med dig ut på ditt äventyr.

2. Ta med matlåda eller egen kaffetermos när du köper takeaway så minskar du användandet av engångsförpackningar.

Linda Åkerberg @Wildernessstories

Jag började få upp ögonen för natur och äventyr omkring 2016, då jag bestämde mig för att vandra långdistansleden Pacific Crest Trail, 428 mil mellan Mexiko och Kanada. Sedan dess har min passion blivit starkare och idag är det även en del av min vardag och yrke. I takt med att min kärlek för naturen har växt sig större, desto mer självklart har det blivit att vilja ta hand om den. Den man älskar vill man ju väl och skydda från allt ont. Därför försöker jag idag att inte bara inspirera till resor och äventyr, utan även till en mer hållbarare livsstil.

Lindas tips för att inte skräpa ner:

1: Det absolut säkraste sättet att ofrivilligt slippa skräpa ner, är att inte konsumera sådant som genererar skräp i första taget - och framförallt att minimera mängden engångsprodukter. Vattenflaskor, påsar, muggar, tallrikar, bestick och sugrör är typiska produkter vi kan byta ut mot sådana som går att använda flera gånger. Mycket finns i rostfritt stål, vilket heller inte väger så mycket. Det finns också folie gjort på tyg och bivax som man kan använda istället för plastfolie.

2: En annan sak är att alltid bära med sig en skräppåse om man ska ut i naturen. I den kan jag samla mitt eget skräp, särskilt sådant som lätt av misstag kan blåsa iväg. Men om jag har den lättillgängligt kan jag också plocka upp annat skräp jag hittar längs lederna och i naturen.

Kontakt