Därför ska du ta med egen påse

Varför är det viktigt att använda färre plastpåsar?

I EU använder vi i snitt 198 plastbärkassar per person och år. Att använda så många plastkassar per år är slöseri med våra resurser. Om vi tillverkar färre plastpåsar minskar vi nedskräpningen och bidrar till ett bättre klimat. Plastskräp är ett stort miljöproblem idag, särskilt i våra hav och sjöar.

Vem har bestämt att vi ska använda färre plastpåsar?

Det har EU gjort! För att minska nedskräpningen av plastkassar och bidra till ett bättre användande av jordens resurser har EU satt upp följande mål:

  • 31 december 2019 använder vi 90 plastbärkassar per person och år
  • 31 dec 2025 använder vi 40 plastbärkassar per person och år

Läs mer om lagstiftning kring plastpåsar »

Vilken påse är bäst att använda?

Alla typer av bärkassar påverkar miljön, vissa mer och andra mindre beroende på hur och var i världen de produceras och vilka råvaror som används. Den bästa kassen är den som inte tillverkas alls. Så därför är det smart att återanvända något du redan har eller köpa ett alternativ som du enkelt kan ha med dig till affären och som gör att du inte behöver köpa nya plastpåsar varje gång du handlar.

Vill du veta mer? Kolla in Konsumentföreningen Stockholms rapport om bärkassar »

Plastpåsar eldas ju upp och blir värme när man använder dem till soporna, det är väl bra?

Vad som händer med kassen efter att vi slutar använda den har förstås stor betydelse för påsens påverkan på miljön. I Sverige använder vi ofta plastpåsar som soppåsar som sedan eldas upp och blir värme i våra värmeverk. Det är bättre än att de läggs på deponi, som fallet kan vara i andra länder. Men bäst är att återvinna plastpåsen – efter att du har använt den flera gånger.

Men vad ska jag använda till soporna då om jag slutar köpa plastpåsar?

Som alternativ finns speciella avfallspåsar att köpa på rulle i butik. Dessa påsar är ofta tunnare än plastbärkassarna vilket innebär att resurser sparas. En annan fördel är att de saknar tryck. När man trycker på plastbärkassar ger det utsläpp av flyktiga organiska ämnen som är farliga för miljön.

Är plastpåsar av sockerrör eller komposterbara plastpåsar bättre att använda?

Alla påsar påverkar miljön eftersom det alltid går åt resurser för att ta fram en ny påse. Och inga påsar är bra i naturen. Det bästa är att använda den påsen du redan har hemma. Komposterbara plastpåsar behöver speciella förutsättningar för att brytas ned och kan också ställa till problem i återvinningsprocessen.

Vad händer med plast i naturen?

Plast är ett stort problem när det hamnar i naturen eller i våra hav. Djur trasslar in sig i det och misstar det för mat. Plast försvinner aldrig, utan delas bara i mindre och mindre bitar. Som mikroplast hamnar det i fiskar och musslor, djur som sedan hamnar på våra tallrikar som mat.

Läs mer om plast i våra hav »

Vilka andra konsekvenser får nedskräpning?

Förutom att skada djur och natur så kostar nedskräpningen också stora summor pengar varje år. Dessutom upplever vi skräpiga miljöer som otrygga. Undersökningar har också visat att skräp föder skräp - det är lättare att skräpa ner på en plats där det redan är skräpigt.

Läs mer om skräpets konsekvenser »

Kontakt