Enkla tips för en skräpfri upplevelse

Varje år hamnar mängder av skräp i den svenska naturen. Engångsförpackningar, plastpåsar och aluminiumburkar blir kvar i hundratals år och skadar naturen och alla djur som lever där. Och det blir lätt att man gör som alla andra. En plats som redan är skräpig har därför en tendens att bli ännu skräpigare. I våra tipsfilmer får du veta mer om hur du kan minska skräpet.

1. Förpackningsbanta
Börja hemma och förbered dig väl genom att packa smart. Lämna påsklämmor, konservburkar, plastpåsar och andra onödiga förpackningar hemma. Ett tips är att använda bivaxduk eller matlåda istället för plastpåse.

2. Gå på toa i naturen
Om det finns ett utedass, använd det. Men om du behöver göra dina behov i naturen, tänk på att: ta med spade och toalettpapper. Gå minst 100 meter bort från vandringsled, vatten eller lägerplats. Gräv en 20-30 cm djup grop. Gräv ner eller ta med ditt toalettpappret. Fyll igen så att även nästa besökare får en lika trevlig upplevelse som du. 

3. Vad gör man med skräpet?
Ta med skräppåse så att du får med dig ditt och andras skräp hem. Tänk på att rester från matlagning är skräp som också ska tas om hand. Lämna inget till djuren. Även småskräp, som fimpar och porttionssnus, innehåller plast och har inget i naturen att göra. 

4. Saker du enkelt kan byta ut
När du går ut i naturen vill du ha med dig så lite "skräp" som möjligt. Tips på saker du kan byta ut: tandkrämstub mot tandkrämstablett, tampong mot menskopp, våtservetter mot handduk och tvål, plastpåsar till bivaxduk eller matlåda, engångsflaska till flergångsflaska.  

 

Kontakt