Våra talespersoner och hjältar

Var rädd om din arena - precis som våra hjältar. Skogen, fjället, havet och heden är platser där vi kan springa, kita, surfa, åka skidor och klättra - vilket vi kan tacka allemansrätten för.

Foto: Fredrik Blomqvist

Äventyraren Renata Chlumska

Renata Chlumska är professionell äventyrare och föreläsare. 1999 nådde hon som första svenska kvinna toppen på Mount Everest. Hon har även genomfört en expedition runt USA:s 48 lägre stater på cykel och i kajak, en sträcka på totalt 18 200 km som tog 439 dagar.

"Natur och friluftsliv har alltid varit en stor del av mitt liv, inte enbart som intresse utan även som yrke. För mig innebär allemansrätten frihet. Att fritt kunna röra mig i naturen lämnar mer utrymme för spontanitet och upptäckarglädje. Allemansrätten är ingen självklarhet utan något som vi måste värna och detta behöver vi påminna varandra om. Jag vill fortsätta kunna vara ute i naturen utan att behöva be om lov och samtidigt agera på ett sätt som gör att även fler kan få njuta av en orörd natur."

Film: Renata Chlumska om varför allemansrätten är viktig för henne »

Världsmästaren Helena Jansson

Helena Jansson springer orientering på yttersta världsnivå och har hittills samlat på sig tolv VM-medaljer (varav två guld), och vunnit totala världscupen i orientering.

"Som elitorienterare är skogen den plats där jag ska prestera som mest, vara det bästa jag kan vara och genomföra fenomenala tävlingslopp under de svåraste av förutsättningar. Utan allemansrätten skulle orienteringen som idrott få svårt att existera i den form den gör idag. Den sport jag älskar skulle bli otroligt inskränkt, och jag personligen skulle få begränsade möjligheter att utvecklas då det skulle bli svårare att komma ut i okänd skog och mark för att lära mig nya terrängtyper."

 

Foto: Erik Ahlström

Världsmästare Emelie Forsberg

Emelie Forsberg är trailrunner, skidalpinist, bergsälskare och världsmästare i skyrunning. Hon har åkt skidor, sprungit och klättrat sen barnsben och tillhör sedan några år tillbaka världseliten inom skidalpinism och bergslöpning.

"Det är en otroligt frihet att kunna springa precis vart man vill i fjällen och skogarna vi har i Sverige. Naturen är det enda vi verkligen har, det är något vi lånar och bör ta hand om. Att värna om allemansrätten är något självklart, med den finns ett underliggande budskap om kärlek och respekt till naturen som vi har i Sverige och Skandinavien och som vi verkligen ska vara stolta över."

 

Foto: Sverker Berggren

Snowkiteprofil Simon Jaktlund

Simon Jaktlund representerade Sverige i VM i långdistans-kite i Norge 2013. Tillsammans med lagkamraten Richard Wernersson körde han 300 km under fyra dygn och kom på sjätteplats. Till vardags jobbar han som guide, fjällförare och kiteinstruktör. Driver Surfbukten i Östersund.

"För mig är det givet att lämna fjället som det var när jag kom. När man snowkitar är man ambassadör för sporten och hamnar man då i ett läge att man är sugen på att köra fast man egentligen vet att det inte är rätt får man tänka så här - det kommer fler tillfällen och platser där man kan njuta till 100%. Älska fjället och behandla det med kärlek. Då kommer du få mycket mera kärlek tillbaka!"

Film: Simon Jaktlund om varför allemansrätten är viktig för honom »

 

Världsmästare Cecilia Thomasson

Cecilia Thomasson har tagit både VM-guld och EM-guld i mountainbikeorientering. Har en lång bakgrund inom idrottande och har tidigare tillhört Sverige-eliten inom orientering.

"Naturen är en viktig del av mitt liv och mitt största intresse är att kunna cykla, springa och vistas i den. Utan allemansrätten skulle inte jag och många andra kunna utföra vårt favoritintresse. Vår arena skulle bli otroligt inskränkt och mina dagliga mountainbikepass bli en omöjlighet. Därför är allemansrätten viktig att bevara."

 

Foto: Robert Almqvist/Koste

Surfprofil Markus Boman

Markus Boman är surfprofil som driver företaget och butiken Surfers Paradise i Varberg. Har surfat sedan han var 15 år gammal.

"För oss svenskar är allemansrätten en självklarhet, vi tar den för given. Men när mina utländska vänner kommer på besök säger de alla samma sak - allemansrätten är unik. Den gör att det inte behövs pengar eller status för att få tillträde till havsnära miljöer med bra vind. Det är viktigt att värna, speciellt i Sverige där vädret gör att vågorna alltid kommer på olika ställen. Utan allemansrätten hade jag inte kunnat besöka så många olika stränder och uddar."

Film: Markus Boman om varför allemansrätten är viktig för honom »

 

Foto: Hannes Söderlund

Världsmästare Christine Hargin

Christine Hargin är professionell skidåkare och världsmästare i friåkning. När hon inte tävlar runt om i världen i skidåkning reser hon ofta runt med sin VW-buss på olika vågsurfsuppdrag.

"Jag tycker det är viktigt att respektera omgivning och miljö. Som friåkare är det självklart att tänka på främst nedskräpning. Även om adrenalinet pumpar och jag står på 2000 meters höjd redo att droppa in i ett åk så plockar jag alltid med mig vad jag tagit med mig upp."

Film: Christine Hargin om varför allemansrätten är viktig för henne »

 

Foto:Tina Sperring

Friluftsskribent Johan Ranbrandt

Johan Ranbrandt har jobbat med fjäll och friluftsliv sedan slutet av 90-talet. Han jobbar som skribent och lärare i friluftsliv och har även skrivit två böcker inom ämnet.

"Allemansrätten är helt avgörande i mitt liv, både privat och i mitt yrkesliv. Jag jobbar och leker mest på fjället men jag spenderar även mycket tid i skogen och uppskattar att jag kan planera turer utan begränsningar när det gäller äganderätt. Förutom grundreglerna brukar jag ha som ambition att, förutom mitt eget skräp, alltid plocka med mig något extra hem."

 

Foto:Jonas Paulsson

Klättringsprofilerna Hanna och Petter Restorp

Hanna och Petter Restorp har klättrat i över 15 år och driver tillsammans Klättertorpet, en camping och mötesplats för klättrare i Bohuslän. De reser också land, rike och världen runt för att klättra.

"Det märks tydligt vilken frihet, men även skyldighet, vi har när man är utomlands och klättrar. I Sverige har vi så många möjligheter att röra oss fritt och det är värt att bevara, belysa och beundra."- Hanna

"Allemansrätten ger mig frihet att vistas i naturen i allmänhet och på klippor och berg i synnerhet. På klipporna kan jag hitta nya, spännande utmaningar och samtidigt njuta av de vackra omgivningarna. Allemansrätten är helt enkelt en grund för att spontant kunna ge mig ut och hitta mitt egna äventyr, på naturens villkor."-Petter

 

Gösdrottningen Cecilia Grönberg

Cecilia Grönberg är en av våra skickligaste gösfiskare och en av tre personer i Sverige som lyckats få tre gösar över 10 kilo.

"Att värna om naturen är för mig en självklarhet. Allemansrätten är nåt vi ska vara stolta över och utnyttja på ett bra sätt. Vi tar den lätt för givet i Sverige, så det är bra när det kommer folk från andra länder och påminner oss om hur unik den är. Jag är mycket ute i naturen och då främst på vatten i båt och på öar. Det borde vara en självklarhet för alla att det man tar med sig dit tar man med sig därifrån, men tyvärr så är det inte alltid så. Det är en av de saker jag försöker få folk att förstå och jag hoppas att det gör skillnad". 

 

Svampexperten Pelle Holmberg

Pelle Holmberg, biolog, är kanske Sveriges mest anlitade svampexpert. Han håller kurser och svamputflykter, medverkar i utställningar och har släppt ett tjugotal böcker om svamp och annat ätligt i skogen.

”Det är viktigt att sprida kunskapen om allemansrätten, så att vi alla kan hjälpas åt att värna skogen och skörda i den utan att skada den. När jag ser att folk skräpar ned blir jag ledsen, inte skulle man göra så i sitt eget kök? Allemansrätten ger oss bra förhållningsregler när vi besöker naturens skafferi.”

 

Kontakt