Film

På den här sidan hittar du guider för filmproduktion så att du har något att utgå från när du gör reportaget om din hållbarhetsfråga. Det finns även tips på hur du kan hitta gratis musik eller ljud till din film.

Kika också på hur andra har gjort i Sverige och internationellt.

När du gjort klart din film, publicerat den på nätet och du eller din lärare skickat in länken till oss deltar du samtidigt i Unga Reportrars tävling med chans att vinna fina priser och även tävla internationellt. 

Det finns många olika sätt att göra film. För att vara med i tävlingen vill vi att ni gör någon slags dokumentär och det är viktigt att ni använder eget material (filmar själva). Glöm inte att titta på tävlingsreglerna innan ni börjar. Din film får till exempel vara max tre minuter lång.

Dokumentär
I en dokumentärfilm berättar du om verkligheten, du filmar scener, miljöer, intervjuer och bygger ihop ditt material till en (sann) berättelse. Du kan lägga på en voice-over (berättarröst) där det behövs och förstärka känslorna du vill skapa med starka bilder, scener och musik.

 

Reportage
Ett exempel på reportage gjort av Beatrice Briesch och Hektor Ehring Jeppesen

 

Gör film!

Här finns en enkel guide över vad du kan tänka på när du gör en film. Perfekt för eleven!

Tips på gratis filmskola

Voodoo Film har en gratis filmutbildning på nätet där du kan lära dig hur man skriver ett filmmanus, hur man jobbar med foto och ljus, ljudteknik, och mycket mer!

Hitta musik eller ljud till ditt reportage

Musik och ljudeffekter är viktiga inslag när man gör film. Eftersom det reportage du gör kommer att publiceras och delas på nätet är det viktigt att du har koll på upphovsrätten.

Tips på musik- och ljudbanker på nätet

Här hittar du tips på musik- och ljudbanker.

Så filmar du med en smartphone!

Med hjälp av din smartphone kan du skapa riktigt bra intervjuklipp utan krångel. På Moderskeppet, en sajt om foto och film, får du tips om hur du gör.

YRE Video 101

Watch YRE:s tutorial about video.

Kontakt