Utmärkelsen " Årets Grön Flagg-förskola" och "Årets Grön Flagg-skola"

Varje år läser vi om så mycket fantastiskt hållbarhetsarbete som görs ute i skolor och förskolor. Nu vill vi uppmärksamma detta genom att utse Årets Grön Flagg-förskola,  Årets Grön Flagg-skola och Årets Grön Flagg-gymnasium (nytt för 2018!). Det är årliga utmärkelser som delas ut på Grön Flagg-dagen i november.

Så här går det till

Vi på Håll Sverige Rent går igenom alla rapporter som skickats in mellan 1 oktober året före och 1 oktober befintligt år och nominerar fem förskolor, fem skolor och fem gymnasier som har genomfört en resa med det lilla extra. Bland dessa tio kommer en jury att utse de två vinnarna. När vi läst rapporterna kommer vi att utgå från följande kriterier.

Det vi uppmärksammar är:

1. Lärande för hållbar utveckling

Grön Flagg-arbetet ska ha ökat kunskapen, intresset och engagemanget om hållbarhetsfrågor hos barnen/eleverna. 

2. Demokratisk process
Barnen/eleverna ska ha getts möjlighet att påverka innehållet i resan och varit delaktiga i planering och utformning.

3. Handlingskompetens
Barnen/eleverna ska ha getts möjlighet att sprida resultatet av sitt arbete utanför skolan för att inspirera och påverka andra att arbeta med hållbarhet i fokus, eller för att påverka för en mer hållbar närmiljö.

Vinnarna 2017

Vinnarna var Almåsgymnasiet i Borås och Solbackens Montessoriförskola i Åkersberga. Ett hederspris gick till Lilla Sätraskolan i Gävle. Läs mer här

De nominerade skolorna 2017 var: 
Tomtebogårds skola och förskola, Umeå
Lilla Sätraskolan, Gävle
Löddesnässkolan, Bjärred
Skottorpsskolan och Mumindalens förskola, Skottorp
Almåsgymnasiet, Borås

De nominerade förskolorna 2017 var:
Lövhamra naturförskola, Värmdö
Dagbarnvårdare i Toullavara, Kiruna
Södra bergets förskola, Sundsvall
Solbackens montessoriförskola, Åkersberga
Gärdslösa förskola, Borgholm

Juryn
I juryn som utsåg vinnarna 2017 satt förutom Håll Sverige Rent även representanter från WWF, SWEDESD (Uppsala Universitet) och Akademibokhandeln.

Prisutdelning
PÅ Grön Flagg-dagen kommer vi att besöka den skola och den förskola som får utmärkelsen och dela ut priset och förhoppningsvis vara med på festen. Priset är ett bokpaket för uthämtning hos Akademibokhandeln.

Kontakt