Expedition: Clean-Up Kebnekaise

Den 25-29 augusti 2014 genomförde Håll Sverige Rent tillsammans med Försvarsmakten en expedition till Sveriges högsta berg - Kebnekaise. Håll Sverige Rent städade skräp som ovarsamma besökare gjort sig av med. Försvarsmaktens bergspluton bärgade och städade haveridelar efter flygolyckan 2012, då ett Herculesplan störtade rakt in i Kebnekaise. Under expeditionen gjordes även en bestigning av Kebnekaise. Kolla in bilder från expeditionen här »

Med på resan fanns också de erfarna klättrarna Renata Chlumska, Oskar Kihlborg och Tommy Gustafsson, samt Sarah Eriksson och Isabelle Carlsson, som vann sina platser i en tävling på Facebook. I tävlingen skulle deltagarna ta en bild som visar en favoritplats i naturen – sin arena – en bild som också speglar varför allemansrätten är viktig. Kolla in Sarahs bild och andra fina bidrag i tävlingen »

Expedition: Clean-Up Kebnekaise var del av Håll Sverige Rents kampanj Var rädd om din arena. Kampanjen handlar om att vi måste värna allemansrätten, så att vi alla kan fortsätta att vara ute i skog och mark och använda naturen som vår arena för sport- och fritidsaktiviteter. Expeditionen är också en del av Håll Sverige Rents Clean-Up Land, som delvis finansieras av PostKodLotteriet.

Expeditionsdeltagare:

Renata Chlumska
Renata Chlumska är professionell äventyrare och föreläsare. 1999 nådde hon som första svenska kvinna toppen på Mount Everest. Hon har även genomfört en expedition runt USA:s 48 lägre stater på cykel och i kajak, en sträcka på totalt 18 200 km som tog 439 dagar.

 

Oskar Kihlborg 
Oskar Kihlborg är äventyrare, fotograf och föreläsare. Tillsammans med Mikael Reuterswärd blev han förste svensk att bestiga Mount Everest 1990. Han har även varit med och slagit världsrekord i segling över Atlanten och varit expeditionsledare i tv-programmet "Mot alla odds".

Foto: Per Hanstorp

Tommy Gustafsson
Tommy Gustafsson är äventyrare, bergbestigare och svensk initiativtagare till projektet "Save Everest 2011”, en städinsats på Mount Everest där 8,1 ton skräp samlades ihop. Tommy har besökt Nepal ett tjugotal gånger, bland annat i samband med de svenska Mount Everest-expeditionerna 1987 och 1991.

Foto: Oskar Kihlborg

Thomas Pickelner
Thomas är en frilansjournalist, videoproducent och fotograf som älskar nya utmaningar. Han har bland annat filmat stora delar av dokumentären Robin Trygg – yngste svensk på Everest.Thomas har även tränat och levt som en elitlöpare under ett år, något som kunnat följas i serien Framgång i sikte.

 

 Arméns jägarbataljon 
"För att kunna genomföra en bärgning av detta slag måste ödmjukheten för berget finnas. Det är på bergets villkor vi arbetar och tar vi inte in vad berget gör då tar berget våra liv."
– Kapten Carl-Johan Olofsson, militär bergsguide

Arméns Jägarbataljon har genomfört bärgningsinsatser 2012 och 2013. I augusti 2013 genomfördes det hittills mest avancerade arbetet när berget rensades från haveridelar genom ren klippklättring som bara kunde genomföras tidiga morgonar på grund av stenras på eftermiddagarna. 

Bild från bärgningsinsatsen. Foto: Arméns Jägarbataljon/ Carl-Johan Olofsson

Expeditionspartner:

Försvarsmakten är en av Sveriges största myndigheter och en viktig samhällsaktör. I uppdraget ingår att stödja samhället vid extraordinära situationer, som exempelvis större katastrofer. Huvuduppgiften är att skydda landet, värna Sveriges intressen och medverka i fredsfrämjande insatser. Myndigheten bedriver även ett strategiskt miljöarbete inom många olika områden. Syftet är att bidra till att kommande generationer ska ha en rik miljö att leva i. I samarbetet med Håll Sverige Rent vill Försvarsmakten stötta organisationens arbete för en renare värld.  

Kontakt