608729
var med 2018!

Fakta om skräp

Stormfåglar från Nordsjöområdet har i snitt 33 plastbitar i magen

Havet är fullt av skräp - bara i Nordsjön dumpas 20 000 ton skräp varje år. Stormfåglar ute på havet förväxlar skräpet med mat, och kan dö när deras magar fyllts med skräp. I snitt har en stormfågel 33 plastbitar i magen. (Källa: OSPAR-kommissionen)

Plastpåsen din mormor slängde från segelbåten 1967 ligger fortfarande kvar

Vet du hur oerhört långsamt plast bryts ner? Det kan ta från hundra till flera tusen år. Plast från plastens barndom ligger fortfarande kvar och skräpar i våra hav – tillsammans med plast från idag. 

Musslan du äter innehåller mikroskräp

I våra hav svävar mängder med mikroskopiska skräpbitar runt, till största delen plast. Vanliga blåmusslor tar upp mikroplast i sitt cirkulationssystem – och plasten stannar i över 48 dagar. Det visar studier som genomförts på School of Biological Sciences vid University of Plymouth. Så musslan du äter kan innehålla plast. Som hamnar i dig. (Källa: School of Biological Sciences vid University of Plymouth)

1 miljard fimpar slängs på våra gator och torg varje år

Det vanligaste skräpet i Sverige är utan tvekan fimpen. Vi har räknat ut att det slängs 1 miljard fimpar på våra gator och torg varje år. Lägger man ut alla de fimparna på rad räcker de från Sverige till Sydafrika och tillbaka igen! En fimp tar upp till fem år för naturen att bryta ned och innehåller dessutom farliga ämnen som kadmium.

Din läskburk kan döda en ko

En aluminiumburk som pantas kan återvinnas om och om igen utan att tappa i kvalité. Men om man slänger den i naturen kan det få allvarliga konsekvenser. Burkar som slängs från bilar hamnar bland gräs som sedan slås för att bli foder. I processen går burkarna sönder. Kvar blir vassa bitar som skär upp magen på kor som äter fodret. 

Det är inte längre industrierna som dumpar sopor i havet, utan… du?

Holländske marinbiologen Jan van Franeker har undersökt plast i maginnehållet hos döda stormfåglar. På 1980-talet var hälften av all plasten från industrier och hälften konsumentplast. Idag är 90 procent av plasten från konsumenter! Dessutom finns det ett tydligt samband mellan fartygstrafik och de områden där nedskräpningen är som störst. (Källa: Wageningen IMARES i Nederländerna)

Spökgarnen fiskar av sig själva. Och de slutar aldrig.

Spökgarn är fiskenät som tappats eller dumpats till havs. De ställer sig på botten eller flyter omkring medan de fortsätter att fiska eller trasslar in sig i marina däggdjur. När de är fulla sjunker de till botten. Efter en tid bryts de döda djuren ned och då reser sig näten igen och fortsätter att fiska. Eftersom näten är gjorda av syntetmaterial håller de mycket, mycket länge. (Källa: Havsfiskelaboratoriet)

 

Kontakt