608729
var med 2018! Kolla vilka de är »

Ordna en skräpplockaraktivitet

Samla ihop bostadsrättsföreningen, seglarklubben eller kompisarna och håll rent tillsammans! Här finns tips på hur ni går tillväga.

Vad, var och när?

Bestäm en dag som passar och välj en plats som ni bryr er om. Fundera också på om ni vill göra något extra i samband med skräpplockningen, som att fika eller kanske gå en tipspromenad?

Bjud in!

Nu är det dags att bjuda in deltagare till skräpplockningen! Sätt upp en av våra affischer i trapphuset, gör ett event på Facebook eller skicka ett nyhetsbrev till alla medlemmar i föreningen. Vi har text, affischer och bilder som är fritt fram att använda.

Fixa material

Förutom påse eller säck att plocka i är det också bra att ordna handskar eller vantar att ha på under skräpplockningen. Om man vill använda plockpinnar så kan de oftast köpa i affärer som säljer trädgårds- och byggredskap. Man kan också skapa sin egen plockpinne med hjälp av en trästav och en spik som fästs i ena änden och knipsas av så att den blir vass.

Tips på roliga aktiviteter

Här är tre förslag på roliga skräpplockaraktiviteter, för att sätta fart på inspirationen:

1. Trashtävling
Dags för städdag i samfälligheten eller bostadsrättsföreningen? Aktivera barnen med en tävling om vem som hittar mest skräp i området eller på gården. Man kan tävla i lag eller individuellt, och det kan vara bra att köra under en begränsad, inte alltför lång tid. Kora en vinnare, men ett litet pris är nog alla deltagare värda!

2. Plockarpicknick
Ta med vänner och bekanta till ett av dina smultronställen. Börja med att plocka skräp en stund och avsluta sedan med en lång picknick, gärna av knytiskaraktär, och njut av god mat och ren natur.

3. Sammanhållning + renhållning = sant
Dra ihop några föräldrar och anordna en plockaraktivitet för barnens skolklass, idrottsklubb, scoutgrupp eller liknande. Först plockar man skräp, sedan avslutar man med en annan gemensam aktivitet, till exempel brännboll, kubb, fotbollsmatch barn mot föräldrar, tipspromenad, femkamp …

Inspirera andra!

Glöm inte att berätta om er aktivitet i sociala medier, det är verkligen något att vara stolt över! Använd gärna hashtaggen #hållsverigerent.

Glöm inte att ta hand om skräpet efter skräpplockningen. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast och åk eventuellt till ÅVC om ni har möjlighet.

Följ oss på Facebook »

Följ oss på Twitter »

Följ oss på Instagram »

Kontakt