608729
var med 2018! Kolla vilka de är »

Så spelar du Skräpjakten

Illustration ur Skräpjakten, årets pedagogiska material i Vi Håller Rent.Spelet Skräpjakten är framtaget för att barn och elever ska träna på hur skräp i olika material ska sorteras på rätt sätt. I spelet visas några av de vanligare skräpen som ni kan hitta när ni är ute och plockar skräp. Det finns även med skräp som är olämpligt för barn att plocka upp, och de tillhör kategorin ”Se upp”. 

Spelregler för skola

På den runda skräpbrickan finns det bilder på sex skräp i olika material, exempelvis papper, metall och plast. Spelidén går ut på att alla spelare reser runt i Sverige för att komma till och plocka upp de skräp som finns representerade på den egna skräpbrickan. Den som först samlat upp sina sex skräp vinner!

För att spela behövs: en tärning, varsin spelpjäs och sex plockisar var. (Plockisar kan vara makaroner, pärlor, häftstift eller vad som helst. De ska läggas på skräpbrickan för att markera vilket skräp man plockat.)

GÖR SÅ HÄR: Välj varsin skräpbricka. Den yngsta spelaren börjar att slå med tärningen. Antalet ögon på tärningen visar till vilken skräpsort du får gå. Du får bara gå ett steg längs de vita strecken för varje tärningskast. Slår du till exempel en etta får du gå till ett plastskräp, slår du en tvåa till metall, trea till glas osv. Om du inte kan nå rätt sorts skräp längs en vit linje får du stanna kvar till nästa gång det är din tur. När du kommer på ett skräp som finns på din skräpbricka, markerar du det på brickan med en plockis. Först att fylla sin skräpbricka vinner.

Det här är en skräpbricka.

Till den här cirkeln kan man ta sig med vilket tärningstal som helst.

Till de här cirklarna kan man ta sig genom att både slå papper och plast eftersom exempelvis en festisförpackningen ska delas upp i både plast och kartong. Sugröret är plast. Kartongen är papper.

 

 

Illustration ur Skräpspelet, årets pedagogiska material i Vi Håller Rent.Spelregler för förskola

Spelidén går ut på att samla in och sortera skräpet som finns utspritt i Sverige. Den som först tar sig till Haparanda vinner!

För att spela behövs: en tärning och varsin spelpjäs.

GÖR SÅ HÄR: Den yngsta spelaren börjar att slå med tärningen. Antalet ögon på tärningen visar till vilken skräpsort du får gå. Du får bara gå ett steg längs de vita strecken för varje tärningskast. Slår du till exempel en etta får du gå till ett plastskräp, slår du en tvåa till metall, trea till glas osv. Om du inte kan nå rätt sorts skräp längs en vit linje får du stanna kvar till nästa gång det är din tur. Den som först kommer till mål i Haparanda vinner!

Till den här cirkeln kan man ta sig med vilket tärningstal som helst.

Till de här cirklarna kan man ta sig genom att både slå papper och plast eftersom exempelvis en festisförpackningen ska delas upp i både plast och kartong.

I mål kommer du genom att slå vilket tärningstal som helst.

 

 

 

 

 

Kontakt