Så kan kommuner arbeta mot nedskräpning

Vi tror att det är viktigt att arbeta förebyggande mot nedskräpning – att agera innan skräpet hamnar på gatan eller i naturen istället för att reagera med ökade städinsatser. Med hjälp av våra verktyg och metoder kan alla kommuner få stöd och hjälp i hur ni mäter skräpet, arbetar strategiskt mot nedskräpning och påverkar beteenden bland invånarna i er kommun. 

Bli en Håll Sverige Rent-kommun

Ett medlemskap i nätverket Håll Sverige Rent-kommun ger stöd i ert lokala arbete mot nedskräpning och visar samtidigt att din kommun på ett aktivt sätt arbetar för en skräpfri kommun.

Kommuner mot nedskräpning

Anmäl er till Skräpplockardagarna

I vår är det dags igen för Skräpplockardagarna, som 265 kommuner och 600.000 barn och unga deltog i 2019. Börja planera för ert deltagande redan nu, anmälan är öppen!

Skräpplockardagarna 2020

Mät nedskräpningen

Här finns våra metoder och verktyg för att mäta nedskräpning i din kommun och undersöka vilka attityder medborgarna har kring nedskräpning.

Skräpmätning för kommuner

Källsortera på offentlig plats

Tillsammans med flera kommuner och andra intressenter har vi tagit fram en rekommendation för utformningen av avfallskärl för källsortering i offentlig miljö.

Läs mer

Inspireras av Borås

Borås blev Årets Håll Sverige Rent-kommun 2019. Det är femte året i rad som kommunen får priset för sitt arbete mot nedskräpning.

Läs mer

Arbeta strategiskt mot nedskräpning

Som en del av ett regeringsuppdrag mot minskad nedskräpning har Håll Sverige Rent och Naturvårdsverket tagit fram en vägledning för kommuners strategiska arbete för minskad nedskräpning.

Vägledning för kommuner

Kontakt