621582
plockade skräp med oss 2019.

Välkommen till Skräpplockardagarna - barnens stora kampanj mot nedskräpning

Om Skräpplockardagarna

Skräpplockardagarna arrangeras av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner. När barn och unga plockar skräp skapas medvetenhet kring nedskräpning, vilket vi vet leder till ändrade attityder och beteenden.

Vi vet också att de flesta pedagoger vill arbeta mer med frågor om hållbar utveckling i undervisningen. Därför har vi skapat ett läromedel om nedskräpning som ger eleverna mer kunskap i ämnet och följer läroplanen. 

Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan och förskolan har en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. 

Anmälan för Skräpplockardagarna 2020 öppnar här den 31 januari. Håll Sverige Rent skickar skräpplockarpåsar till alla anmälda skolor (grundskola, särskola, gymnasium), förskolor och ungdomsföreningar som anmäler sig senast den 15 maj. Både påsar och läromedel är gratis. Under februari kommer ni också att hitta våra tävlingar här för årets deltagare.

Tre nyheter 2020

  • Vi byter namn från Vi Håller Rent till Skräpplockardagarna, men innehållet förblir detsamma.
  • Vi har utökat och vidareutvecklat vårt pedagogiska material Skräplabbet. Materialet kommer att kunna laddas hem från och med den 6 februari.
  • Påsar kommer inte längre skickas via kommunen. Istället skickas materialet direkt till deltagande skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar.

Barnen plockade 152 lastbilsflak 2019!

Baserat på det alla ni förskolor, skolor och ungdomsföreningar har rapporterat in till Skräpjakten har vi räknat ut att alla barn tillsammans plockade uppskattningsvis 6840 kubik skräp. Det är lika mycket som 152 lastbilsflak! 

Finspångs barn var flest och bäst 2019 - vann spelning med Electric Banana Band och bröderna Norberg

I kommuntävlingen 2019 vann Finnspångs kommun då de engagerat sin kommun - både barn och vuxna- på ett fint och inspirerande sätt under kampanjperioden samtidigt som Finspångs barn även låg i topp för störst andel deltagande barn/kommun. Grattis Finspång! Läs mer om hur konserten gick och se alla bilderna från dagen här

 

 

Vanliga frågor

Få svar på vanliga frågor och ställ dina egna i vårt frågeforum.

Kontakt