Två unga reportrar diskuterar plast framför en dator.

Källor och inspiration

I Unga Reportrar gör du ett reportage, foto eller en film om en lokal ekologisk hållbarhetsfråga. Det finns många ämnen du kan välja på, men några av de vanligaste är plast, återvinning/återbruk, beteendeförändringar för miljön och konsumtion. På den här sidan hittar du länkar till mer läsning.

Lär dig mer om plast

Vilken fråga om plast vill du undersöka? Det finns många olika vinklar, till exempel hur plast påverkar vår miljö, hur den påverkar oss människor eller hur vi kan ändra vår konsumtion av plast till att bli mer cirkulär. Börja gärna med att lära dig mer! Här finns fyra tips på var du hittar mer information om plast.

Hållbar plastanvändning

Naturvårdsverket

Hitta massor med fakta om plast hos Naturvårdsverket. Vad som är på gång både i Sverige och internationellt, vilka regler som gäller och hur olika branscher kan bidra till en mer hållbar plastanvändning.

Till Naturvårdsverkets sidor om plast »

Plast och kemikalier

Kemikalieinspektionen

Läs mer om kemikalier i plast, vilka typer av plast som finns och vilka lagar som gäller hos Kemikalieinspektionen. De har också ett poddavsnitt om plast som du kan lyssna på.

Till Kemikalieinspektionens sidor om plast »

Rätt plast på rätt plats

Naturskyddsföreningen

I rapporten Rätt plast på rätt plats har Naturskyddsföreningen undersökt vad som kan göras åt de miljöproblem som plast orsakar och vilken roll plasten ska spela i ett hållbart samhälle.

Till Naturskyddsföreningens rapport om plast »

Lär dig mer om återvinning och återbruk

Här finns det mycket att undersöka och flera infallsvinklar att välja mellan. Vill du kanske undersöka återvinning av plast och ta reda på hur den kan förbättras? Eller vill du kanske fokusera på återvinning och återbruk inom klädindustrin? Hur ser det ut med möjligheter för källsortering där du bor; hemma, i skolan eller generellt i kommunen? Finns det några nya innovationer och lösningar för att få människor att återvinna eller återbruka mer? Nedan kan du hitta mer information om återvinning/återbruk och flera infallsvinklar inom detta tema.  

Sveriges avfallsportal

sopor.nu

Här finns mycket fakta och information samlad som kan inspirera dig till att komma på ett ämne till ditt bidrag!  Du kan bland annat lära dig om hur man sorterar sitt avfall och varför det är viktigt att återvinna och sortera. Det finns också information om återvinningscentraler, återvinningsstationer och miljöstationer. Hemsidan tar även upp vilket ansvar bland annat kommuner, myndigheter, producenter och hushåll har.  

Läs mer på sopor.nu »

Om avfall

Naturvårdsverket

Här kan du läsa mer om avfall, vad vi kan göra som privatpersoner och om flera olika avfallsområden bland annat om matavfall/matsvinn, nedskräpning och plastavfall.  

Läs mer om avfall hos Naturvårdsverket »

Beteendeförändringar för miljön

För att uppnå ett mer hållbart samhälle är det viktigt att vi människor försöker ändra våra beteenden till att bli mer hållbara. Vilka beteendeförändringar skulle du vilja undersöka? Det kan till exempel handla om att få människor att sluta skräpa ner, att minska sitt matsvinn, sin plastkonsumtion eller klädkonsumtion. Listan kan göras lång och du kan själv välja ett ämne som du tycker är intressant och som du skulle vilja undersöka mer kring! 

Varför skräpar vi ner?

Håll Sverige Rent

Om du vill fokusera på nedskräpningen och hur vi kan få människor att sluta skräpa ner så är denna sida en bra start! Här kan du läsa mer om varför människor skräpar ner och se en kort film om detta ämne. 

Läs mer om varför vi skräpar ner »

Om nudging

Beteendelabbet

Ett verktyg för att kunna ändra människors beteenden är nudging och på denna sida kan du lära dig mer om vad det är och hur det har använts tidigare.  

Läs mer om nudging »

Konsumtion

Idag har vi en konsumtion världen över som påverkar vår miljö negativt och vi konsumerar på ett sätt som gör att planeten inte klarar av att tillgodose våra behov. Vi behöver därför bli bättre på att konsumera mer hållbart inom flera olika områden såsom livsmedel, kläder och plast. Du kan till exempel välja att undersöka hur konsumtionen påverkar vår miljö och vårt klimat, lösningar för att konsumera mer hållbart, hur vi kan minska vårt matsvinn eller hur vi ska kunna ta hand om och förvalta våra naturresurser på bästa sätt. Se nedan för att få mer fakta och inspiration på ämnen att undersöka inom temat Konsumtion.

Globala målet nr 12: Hållbar konsumtion och produktion

Globala målen för hållbar utveckling

Här får du både en kort introduktion till problematiken kring konsumtion och hur viktigt det är att vi uppnår en hållbar konsumtion. Här finns också tips på hur privatpersoner kan konsumera mer hållbart som också kan ge inspiration till ett ämne för ditt bidrag. 

Läs mer om hållbar konsumtion och produktion »

Konsumtionens påverkan på klimatet

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket tar upp konsumtion kopplat till klimatet och hur våra konsumtionsbaserade klimatutsläpp ser ut i Sverige. På denna sida finns både fakta och statistik tillgängligt och information om hur du själv kan minska din klimatpåverkan genom att ändra dina konsumtionsvanor. Här kan du hitta fler infallsvinklar kopplade till temat konsumtion. 

Läs mer om konsumtion och klimat »

Ekologiska fotavtryck

WWF

Ett begrepp som ofta nämns i samband med konsumtion är ekologiska fotavtryck. Ekologiska fotavtryck är en metod som kan visa hur vår konsumtion påverkar naturen och jordens ekosystem. Till exempel visar beräkningar att det skulle behövas ungefär 4 planeter om hela världen levde som vi gör i Sverige!

Läs mer om ekologiska fotavtryck hos WWF »

Hållbar konsumtion

Naturskyddsföreningen

Här kan du bland annat läsa mer om cirkulär ekonomi, konsumtionens påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden. Här finns också samlade tips på hur man kan konsumera mer hållbart. 

Läs mer om hållbar konsumtion hos Naturskyddsföreningen »