Var med i Unga Reportrar!

Unga Reportrar är en tävling för åk 6–9 och gymnasiet. Uppdraget är att skriva ett reportage, ta ett foto eller göra en kortfilm om en hållbarhetsfråga. Totalvinnaren belönas med 10 000 kr till klassen och publiceras i Svenska Dagbladet.

Unga Reportrar är nu avslutat för denna gång. Läs mer om vinnarna i Unga Reportrars nättidning The Magazine.

Vi öppnar upp nästa upplaga av Unga Reportrar i juni 2019, välkommen att anmäla er då!


Bakgrund

Undersökningar visar att många ungdomar känner hopplöshet inför de globala utmaningar vi står inför idag. Trots att det är deras framtid det handlar om, är det sällan som deras röster hörs eller efterfrågas. Med programmet Unga Reportrar – för ett hållbart samhälle vill vi på Håll Sverige Rent ändra på det.

Det här vill vi med Unga Reportrar

Vi vill inspirera ungdomar till att undersöka lokala hållbarhetsfrågor, titta på både på problem och lösningar, söka fakta, vara källkritiska, intervjua, ställa folk mot väggen och sedan sprida budskapet i form av ett reportage, ett fotografi eller en film. 

Bli publicerad!

Håll Sverige Rent lyfter många av bidragen på webbtidningen The Magazine.

Internationellt program

Unga Reportrar är den svenska delen av Young Reporters for the Environment (YRE).
Idag finns det mer än 300 000 Young Reporters över hela världen.


Priser till vinnarna

Vinnare i samtliga kategorier får diplom och pris och totalvinnaren kammar dessutom hem 10 000 kr till klassen och blir publicerad i Svenska Dagbladet. De vinnande bidragen får även möjligheten att tävla internationellt (efter att de översatts eller fått engelska undertexter).

Enkelt att vara med 

Som lärare kan ni låta eleverna jobba med detta inom ett enskilt skolämne, ämnesövergripande eller som en schemabrytande aktivitet. Programmet är kostnadsfritt och förankrat i Lgr 11 och Gy2011.

För lärare

Anmäl klassen redan idag »
Så här går det till »

För elever

Gör så här »

 

Tips från proffsen

Se våra korta filmer där Bianca Kronlöf, Pär Holmgren, Frida Svensson och Linus Meyer ger tips och inspiration till alla unga reportrar.

Unga Reportrar – The Magazine

Kika på några av de reportage, filmer och fotografier som unga reportrar har gjort runt om i Sverige.

Kontakt