621582
har plockat skräp med oss! Se vilka de är »

Pedagogiskt material för skola

Årets nyhet: Skräplabbet!

Vi Håller Rent är ett bra tillfälle att arbeta med ett lärande för hållbar utveckling, där skräpfrågan hamnar i fokus. I år rekommenderar vi särskilt ett besök i Skräplabbet! Inne i Skräplabbet kan du som lärare skapa egna lektioner utifrån önskemål och ämne men du kan också välja att ladda ner ett färdigt lektionsförslag.

Ladda ner ett färdigt lektionsförslag här »

Ladda ner ett diplom till barnen som de kan få efter skräpplockningen »

 

Skräplabbet består av tre delar:

Här nedanför finns exempel på hur ni kan använda material från Skräplabbet för att arbeta enligt vår Skräpmetod: Upptäck, Undersök och Agera.

Upptäck

Väck engagemang och känslor för problematiken med nedskräpning.

Titta på film: Vad är problemet med skräp?

Börja med att titta på filmen. Passande diskussionsfrågor till filmen hittar du i Skräplabbets handledning, om du klickar dig in till Stad-Fakta.

Till Skräplabbets lärarhandledning »

 

Spela spel: Rat Riot

I spelet Rat Riot i Skräplabbets app kan eleverna testa hur mycket skräp de hinner plocka upp innan råttorna hinner före. Även här finns diskussionsfrågor att använda i Skräplabbets handledning under Stad-Fakta.

Ladda ner Skräplabbet som app till iOS »

Ladda ner Skräplabbet som app till Android »

Till Skräplabbets lärarhandledning »

 

Undersök

Nu är det dags att lära sig mer och ta reda på mer fakta! Gör en kahoot där ni börjar med att gissa hur det ser ut på skolgården och vilket skräp det finns mest av.

Titta på film: Vilket skräp finns i staden?

 

Lilla Skräprapporten

Lär er mer om skräp i Lilla Skräprapporten - speciellt framtagen för barn! I den får ni bland annat veta mer om plasten i havet och hur den påverkar fiskar, fåglar och andra djur.

Ladda ner Lilla Skräprapporten 2018 »

Räkna skräp

Hur ser det ut runt omkring er. Har ni skräpigt på er skolgård? Gå ut och RÄKNA skräpet. I Skräplabbet hittar ni en instruktion om hur ni gör! Kontakta skraplabbet@hsr.se för inloggning till skräpmätningsprotokollet.

Till Skräplabbet »

Agera

Nu känner förhoppningsvis eleverna sig engagerade och vill göra något. Enklast är att klassen gemensamt går ut och plockar skräp!

Kanske vill ni göra något större? Eleverna kan då bjuda in familj, släkt och vänner till en gemensam skräpplockningsaktivitet. I samband med skräpplockaraktiviteten kan man också ordna till exempel en utställning där man berättar om vad man har lärt sig om nedskräpning och nedskräpningens konsekvenser.

 

Mer pedagogiskt material

Kolla in vårt övriga pedagogiska material om skräp och återvinning för skola.

Kontakt