Skräp i vattenbrynet. Foto: Emma Grann

Skräp i havet

Varje timme spolas ungefär fem badkar skräp upp längs Bohuskusten. Ett av Europas mest nedskräpade områden finns här, i Sverige. Blickar man ut därifrån – eller från någon annan av Sveriges kuster – kan man vara säker på att det alltid finns en sak dit man tittar. Även om man inte alltid ser det. Nämligen plast.

Allt material som hamnar i havet, som inte ska finnas där, kallas för marint skräp. Det kan ha dumpats direkt i havet, eller förts dit via dagvatten och floder och skräpet kan bestå av alla möjliga material och storlekar. Även skräpet på stranden, gränslandet mellan hav och land, räknas som marint skräp.

Skräpet på våra svenska stränder

Den som har varit ute i havsbandet i Bohuslän vet hur illa det kan se ut med skräpet. Det beror på strömmar och vindar som för med sig mycket skräp från Nordsjön. Liksom det fenomen som beskrivs för de stora världshaven här nedan men i mindre format.

Statistik från 17 stränder

Att vi vet så här mycket om skräpet är tack vare att Havs- och vattenmyndigheten har ett miljöövervakningsprogram för skräp på svenska stränder. Kunskapen används bland annat i regionala och EU-samarbeten samt för att man kan följa upp åtgärder mot skräpet.

Det är 17 stränder som ingår i programmet och Håll Sverige Rent ansvarar för att mätningarna utförs och att resultaten registreras i vår databas.

Resultat
Resultat från övervakningen av skräp på stränder hittar du på vår hemsida Statistik om skräp. Om du behöver annan data än den som finns där går det bra att skicka ett meddelande till info@hsr.se så hjälper vi dig.

Metoder
Metodbeskrivning (eng)
Vägledning för övervakning av skräp på stränder

Användarvillkor
Data om strandskräpet på svenska stränder i databasen är tillgängliga under öppna data-licensen Creative Commons, CC-BY-4.0. Innan du använder data eller våra resultat, läs mer om vår datapolicy nedan.

Policy databasen (sve)
Policy database (eng)

Vill du veta mer? Vi kommer inom kort släppa statistiken i vår Statistikportal.

En soppa av plast

Marin nedskräpning är ett globalt problem som inte känner några nationella gränser. Forskare tror att det finns mellan 75-199 miljoner ton plast i våra hav och varje år tillkommer mer än 11 miljoner ton. Och det växer snabbt: på sextio år har plastproduktionen i världen ökat lavinartat, och det märks i våra hav, där gigantiska mängder ansamlas.

På grund av havsströmmar ackumuleras plast och annat skräp speciellt vid fem platser i världshaven, som ofta kallas ”skräp-öar”. I verkligheten består dessa ”skräp-öar” sällan av stora plastföremål som fenomenet ”skräp-ö” kan antyda. Det liknar snarare en soppa av skräp, i form av mindre skräppartiklar som flyter under ytan. Den största samlingen skräp i havet finns i norra Stilla Havet - i ett område som man brukar kalla The Great Pacific Garbage Patch.

Eftersom skräpet följer med havsströmmarna förändras "skräp-öarnas" storlek och form hela tiden, vilket gör det svårt att uppskatta dess exakta storlek.

80-85% av skräpet är plast

Hur hamnar skräpet i havet?

Konsekvenser av skräp i havet

Youth Ocean Champions

Youth Ocean Champions fokuserar på miljöfrågor inom skräpfria hav. Gruppen drivs av ungdomarna själva med stöd av Håll Sverige Rent och finansieras av Youth2030 movement. Tillsammans skapar de en plats att göra sina röster hörda, sprida viktiga budskap, inspirera andra unga och utföra påverkansarbete.