Nyheter

Årets Skräpplockardagar drar igång - hundratusentals barn plockar skräp

2020-02-11 |

Nu öppnar anmälan 2020 för skolor och förskolor till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar, barnens stora kampanj mot nedskräpning! Förra året deltog nästan 700 000 personer varav 600 000 var barn. Redan nu har 200 kommuner och 200 000 personer anmält sig till årets kampanj.

Läs mer

För första gången ska nedskräpningen mätas i hela landet

2019-12-20 |

Regeringen har beslutat att det ska göras en mätning av nedskräpningen i hela Sverige under 2020. Det är något som Håll Sverige Rent har arbetat för länge. Det ger oss helt nya möjligheter att motarbeta problemet med nedskräpning. För första gången någonsin kommer vi kunna säga hur nedskräpningssituationen ser ut i Sverige som helhet.

Läs mer

4 115 skräpföremål stoppades från att nå sjöar och hav

2019-11-29 |

Håll Sverige Rent och Uppsala kommun har under sommaren 2019 genomfört skräpmätningar i Fyrisån mellan Nybron och Islandsbron för att ta reda på hur mycket skräp som hamnar i ån och vad det är för material.

Syftet med mätningen var att ta reda på hur mycket stadsskräp som hamnar i Fyrisån. En djupläns sattes upp ovanför Islandsfallet för att samla det skräp som kommer i ån. Även sjögräset fungerade som skräpfälla då vattennivån var låg och sjögräset långt.

Läs mer

Elever minskade matsvinnet på skolan med 85 % - vinner pris

2019-11-28 |

Sopsamlarmonster, akvaponisk odling, matsvinnstävlingar och elevdemokrati. Det är några av de aktiviteter som vinnarna i årets Grön Flagg berättade om när de var på plats i Stockholm för att ta emot priserna som Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola.

Läs mer

Unikt IT-projekt ska undersöka om papperskorgar verkligen placeras på rätt platser

2019-11-26 |

Konsumtionen av engångsförpackningar har ökat de senaste åren på grund av trenden att äta och dricka på språng. Och engångsförpackningar i plast ligger på topp fem av vanligaste skräpen i stadsmiljö. Två av de vanligaste anledningarna till att människor skräpar ner är antingen brist på papperskorgar eller att papperskorgarna är fulla. Nu ska det nya konsumtionsmönstret undersökas med hjälp av en unik mätmetod.

Läs mer

Här är Sveriges mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor

2019-11-11 |

Nu är det klart. Årets mest hållbara förskola, grundskola och gymnasieskola är Kyrkhults förskola i Olofström, Gröndalsskolan i Nynäshamn och Öresundsgymnasiet i Landskrona. Vinnarna annonseras ut i dag, på Grön Flagg-dagen, som uppmärksammas runt om i hela landet.

Läs mer

Borås vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun

2019-11-07 |

Borås vinner pris som årets Håll Sverige Rent-kommun - för femte året i rad. Priset delades ut på Håll Sverige Rents konferens där en delegation från Borås var på plats för att ta emot priset.

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Borås har hamnat på första plats fyra år i rad och vann alltså i år igen.

Läs mer

Ny ”skräptratt” ska ge renare rastplatser

2019-10-31 |

Skräpiga rastplatser kan snart vara ett minne blott. Just nu genomför Trafikverket och Håll Sverige Rent ett pilotprojekt för att minska nedskräpningen på två olika rastplatser längs E4:an. Syftet är att undersöka hur det kan bli lättare för bilister att slänga sitt skräp på rätt ställen.

Läs mer

Nedskräpningsbarometern 2019: Så många upplever att plastpåsar är vanligaste skräpet

2019-10-31 |

71 procent av de tillfrågade i Håll Sverige Rents Nedskräpningsbarometer 2019 upplever att plastpåsar är det vanligaste skräpet i våra hav. I parker och i stadsmiljö är det runt var fjärde person som upplever att plastpåsar är det vanligaste skräpet. Se hela resultatet för 9 vanliga miljöer.

EU har ett mål om att alla medlemsländer ska minska förbrukningen av plastpåsar. I Sverige ska förbrukningen ner från dagens 102 påsar per person och år till 40 påsar per person och år till 2025.

Läs mer

Fem kommuner tävlar om att bli årets Håll Sverige Rent-kommun 2019

2019-10-30 |

Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Borås, Gävle, Hässleholm, Kalmar och Vellinge chans att vinna pris för sitt arbete med att motverka nedskräpning. Priset delas ut vid Håll Sverige Rents årliga konferens den 5 november.

Varje år rankar Håll Sverige Rent kommunerna utifrån deras arbete mot nedskräpning. Borås har hamnat på första plats fyra år i rad och är nominerade i år igen.

Läs mer

Sidor

Kontakt