Nyheter

Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent – justeringar i våra skräpplockarprojekt med anledning av Coronaviruset

2020-04-02 |

Varje vår, från februari till maj, anordnar Håll Sverige Rent Sveriges största aktion mot nedskräpning, Skräpplockardagarna, där förskolebarn, skolelever och föreningar ger sig ut i sitt närområde för att rädda djur och natur från skräpet. Till årets Skräpplockardagar har över 600 000 deltagare över hela landet anmält sig till kampanjen.

Läs mer

Över en halv miljon redan anmälda till årets Skräpplockardagar

2020-03-10 |

Intresset är stort för att delta i Skräpplockardagarna, barnens stora kampanj mot nedskräpning. Mer än en halv miljon - de flesta barn i förskola och skola - är redan anmälda till Sveriges största aktion mot nedskräpning. För de förskolor, skolor och ungdomsföreningar som vill ha gratis material från Håll Sverige Rent är 15 maj sista dag att anmäla sig.

- Redan nu ser vi att intresset är betydligt större än förra året och vi är glada över det stora miljöengagemanget. Här går barn och unga före och visar att alla kan göra skillnad, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Läs mer

Panetoz spelar för årets bästa skräpplockarkommun

2020-03-05 |

Foto: Johan Gustafsson

Snart är det dags för Skräpplockardagarna - barnens stora kampanj mot nedskräpning. Redan nu har över 200 kommuner och nästan en halv miljon deltagare anmält sig. Den kommun som gör bäst ifrån sig vinner en konsert med hiphop- och highlife-bandet Panetoz. Det kommer bli folkfest!

- Det är jätteviktigt för oss att ta ansvar för vår planet och hoppas att så många som möjligt joinar oss tillsammans med Håll Sverige Rent, hälsar Panetoz.

Läs mer

Nytt samarbete rensar haven från 100 000 ton plast

2020-02-21 |

Hand in Hand och Håll Sverige Rent har fått 22,9 miljoner från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change. Projektet ska skapa 4000 småföretag som förbättrar försörjningsmöjligheter för utsatta människor i Indien och Kenya. Samtidigt som 100 000 ton plast rensas från illegala soptippar, stränder och kustområden.

Läs mer

Håll Sverige Rent - vi har problem med plastpåsar i naturen

2020-02-14 |

Den 1 maj införs en ny skatt på plastpåsar. I debatten om skatten har Håll Sverige Rents mätningar använts som argument både för och emot skatten. Nu tydliggör Håll Sverige Rent vad deras mätningar visar, och inte visar.

Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent, menar att organisationens skräpmätningar i stadsmiljö inte kan användas som argument för att Sverige inte har problem med plastpåsar i naturen.

Läs mer

Årets Skräpplockardagar drar igång - hundratusentals barn plockar skräp

2020-02-11 |

Nu öppnar anmälan 2020 för skolor och förskolor till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar, barnens stora kampanj mot nedskräpning! Förra året deltog nästan 700 000 personer varav 600 000 var barn. Redan nu har 200 kommuner och 200 000 personer anmält sig till årets kampanj.

Läs mer

För första gången ska nedskräpningen mätas i hela landet

2019-12-20 |

Regeringen har beslutat att det ska göras en mätning av nedskräpningen i hela Sverige under 2020. Det är något som Håll Sverige Rent har arbetat för länge. Det ger oss helt nya möjligheter att motarbeta problemet med nedskräpning. För första gången någonsin kommer vi kunna säga hur nedskräpningssituationen ser ut i Sverige som helhet.

Läs mer

4 115 skräpföremål stoppades från att nå sjöar och hav

2019-11-29 |

Håll Sverige Rent och Uppsala kommun har under sommaren 2019 genomfört skräpmätningar i Fyrisån mellan Nybron och Islandsbron för att ta reda på hur mycket skräp som hamnar i ån och vad det är för material.

Syftet med mätningen var att ta reda på hur mycket stadsskräp som hamnar i Fyrisån. En djupläns sattes upp ovanför Islandsfallet för att samla det skräp som kommer i ån. Även sjögräset fungerade som skräpfälla då vattennivån var låg och sjögräset långt.

Läs mer

Elever minskade matsvinnet på skolan med 85 % - vinner pris

2019-11-28 |

Sopsamlarmonster, akvaponisk odling, matsvinnstävlingar och elevdemokrati. Det är några av de aktiviteter som vinnarna i årets Grön Flagg berättade om när de var på plats i Stockholm för att ta emot priserna som Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola.

Läs mer

Unikt IT-projekt ska undersöka om papperskorgar verkligen placeras på rätt platser

2019-11-26 |

Konsumtionen av engångsförpackningar har ökat de senaste åren på grund av trenden att äta och dricka på språng. Och engångsförpackningar i plast ligger på topp fem av vanligaste skräpen i stadsmiljö. Två av de vanligaste anledningarna till att människor skräpar ner är antingen brist på papperskorgar eller att papperskorgarna är fulla. Nu ska det nya konsumtionsmönstret undersökas med hjälp av en unik mätmetod.

Läs mer

Sidor

Kontakt