Hej då engångsmugg!

 

Visste du att vi använder över en halv miljard engångsmuggar i Sverige varje år? En del av dessa blir tyvärr till skräp i natur, städer och hav. Hej då engångsmugg är ett initiativ från Håll Sverige Rent som syftar till att minska användandet av engångsmuggar och andra engångsartiklar som helt eller delvis består av plast och som ofta blir till skräp. Så vad kan du göra? Ta med din egen mugg nästa gång du köper kaffe på stan!

 

Engångsmuggen består av både papper och plast  – kan inte brytas ner i naturen!

Den vanligaste engångsmuggen består till stor del av papper, men har också en plastbeläggning på insidan. Dessutom medföljer ofta tillbehör som består helt av plast, till exempel ett lock. Ibland kan engångsmuggar marknadsföras som komposterbara – men det stämmer inte riktigt. Det gäller nämligen bara under väldigt speciella förhållanden som oftast bara finns i en intustriell kompost, alltså inte i naturen eller komposten du har hemma. En engångsmugg som blir skräp kan alltså inte brytas ner helt. Plastbeläggningen på insidan kommer över tid sönderdelas till mikroplast som blir kvar i natur eller hav i hundratals år. 

Om projektet

Hej då engångsmugg fokuserar främst på att förändra attityder och beteenden hos unga vuxna i åldern 18–29 år. Inom ramen för projektet har vi hittills genomfört bland annat attitydundersökningar och samtal med fokusgrupper, en översiktlig kartläggning av olika initiativ i omvärlden samt en livscykelanalys som jämför klimatpåverkan från engångsmuggar med klimatpåverkan från flergångsmuggar. Utöver det genomförs ett samarbete med Reitan Convenience Sweden AB (Pressbyrån och 7-Eleven). Samarbetet innebär att kunder som har med egen mugg får rabatt när de köper kaffe. Projektet finansieras av Postkodlotteriet och pågår 2018–2020.

 

Mer information och resultat från projektet finns samlat i kopprapporten Lika mycket kaffe men färre muggar » 

 

 

Kontakt