Test: Här är de bästa klimatsmarta kaffemuggarna 2019

onsdag, oktober 9, 2019

Flergångsmuggar testade i Håll Sverige Rents och Pricerunners test

Att sluta köpa kaffe i engångsmuggar är ett av de enklaste sätten att själv minska nedskräpningen och sin klimatpåverkan. Och nu blir det lättare att välja rätt flergångsmugg. Håll Sverige Rent och Pricerunner har testat och rankat de bästa flergångsmuggarna för plånbok och miljö.

Två olika termosmuggar hamnar i topp i Pricerunners test, där ett antal konsumenter testat nio olika flergångsmuggar. Parametrar som bedömts är design, funktion, pålitlighet och pris. Bäst tyckte konsumenterna om Hydro Flask Wide Mouth. På andra plats kom Klean Kanteen TK Wide. På tredje plats kom en bambumugg från Ecoffee Cup.

Håll Sverige Rent har sedan tidigare undersökt vilken klimatpåverkan en termosmugg och en bambumugg har, i jämförelse med en engångsmugg. Livscykelanalysen, som genomfördes av IVL Svenska Miljöinstitutet, visar att termosmuggen behöver användas 45 gånger och bambumuggen 15 gånger innan den börjar löna sig klimatmässigt.

Varje år använder vi svenskar mellan en halv och en miljard engångsmuggar och on the go-konsumtionen växer. Tyvärr hamnar en del av de engångsmuggar vi köper inte i papperskorgen utan på marken. Nedskräpningen leder till en ökad känsla av otrygghet i samhället och har även allvarliga negativa effekter på naturen. Men även om man slänger engångsmuggen i en papperskorg eller återvinner den har den negativa effekter på klimatet och miljön, då det går åt mycket resurser att producera den mängd muggar som vi årligen köper. EU ställer också krav på minskad användning av engångsmuggar i engångsplastdirektivet som börjar gälla i juli 2021.

”Med flergångsmugg minskar man sin klimatpåverkan samtidigt som man minskar risken för nedskräpning. Det är det moderna sättet att dricka sitt kaffe på språng”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Ytterligare ett skäl att använda flergångsmugg är att man kan få rabatt. Allt fler kaffeförsäljare inför rabatt för dem som tar med sig en egen mugg.

Hela Pricerunners konsumenttest av de olika flergångsmuggarna finns här » 

Håll Sverige Rents livscykelanalys finns här » 

Mer om projektet Hej då engångsmugg »

 

 

Kontakt